Oproep aan Bruins: laat ook studenten OUNL wereldwijd studeren

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Oproep aan Bruins: laat ook studenten OUNL wereldwijd studeren

De Open Universiteit Nederland is verheugd dat staatssecretaris Bruno Bruins studenten wil stimuleren in het buitenland te gaan studeren en vraagt met klem de volgende stap te zetten en dit ook voor studenten van de Open Universiteit mogelijk te maken. Door de nieuwe wetgeving dreigen studenten van de Open Universiteit nu buiten de boot te vallen.

Studenten van de Open Universiteit kunnen geen aanspraak maken op studiefinanciering, maar omdat de Open Universiteit deels bekostigd wordt door de overheid, is het inschrijfgeld vergelijkbaar met dat van andere Nederlandse universiteiten. Volgens de nieuwe wetgeving ontvangt de Open Universiteit geen geld meer voor ingeschreven studenten die niet in Nederland of de grenslanden wonen. De Open Universiteit wordt dan geacht het commerciële tarief, het viervoudige van een door de overheid mee bekostigd inschrijfgeld, in rekening te brengen. Voor veel mensen is dit financieel niet haalbaar. Op dit moment zijn zo'n 500 studenten van de Open Universiteit woonachtig buiten Nederland en België. Deze groep wisselt voortdurend van samenstelling omdat veel studenten niet gedurende de hele studie in het buitenland verblijven.

De Open Universiteit vindt het onbegrijpelijk dat het studeren aan een instelling voor afstandsonderwijs aan landsgrenzen wordt gebonden. Dit staat haaks op het afstandsonderwijsmodel. Bovendien wil staatssecretaris Bruins dat 'studenten zich door een studie in het buitenland optimaal voorbereiden op een toekomst in een wereld waarin grenzen steeds minder belangrijk worden'. Dat valt niet te rijmen met een ontmoedigingsbeleid om te studeren aan de Open Universiteit voor Nederlanders die al dan niet tijdelijk in het buitenland gaan wonen.