Ministerie van Financiën

FIOD-ECD onderschept 10 miljoen illegale sigaretten

nieuwsbericht | 11-09-2006 | Directie Voorlichting

De FIOD-ECD heeft bij acties eind juli en eind augustus in totaal tien miljoen illegale sigaretten onderschept. De sigaretten waren waarschijnlijk bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Er zijn geen verdachten aangehouden. De FIOD-ECD heeft de zaak nog in onderzoek. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Eind juli werden eerst vier miljoen sigaretten aangetroffen. Twee miljoen in een loods in Moerdijk en twee miljoen in een opslagbox in Rotterdam. De illegale rookwaar was naar de loodsen vervoerd per vrachtwagen en de goederen waren aangegeven als schoenen.


* Naar boven

Nader onderzoek van deze zaak door de FIOD-ECD leidde vorige week tot een doorzoeking in een loods in Rotterdam. Daar werd een partij van 6 miljoen sigaretten aangetroffen. Ook werden er grote hoeveelheden zout aangetroffen. Vermoedelijk was het zout bedoeld als deklading en werden de sigaretten in de loods omgepakt in onbedrukte dozen. De FIOD-ECD is bij de doorzoekingen ondersteund door de Douane.

Als de sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen dan had dit de schatkist circa 1,5 miljoen euro gekost (per sigaret: circa 15 cent accijns, btw en invoerrechten). Waren de sigaretten in het Verenigd Koninkrijk terecht gekomen dan was de Britse schatkist voor 3,4 miljoen euro benadeeld ( 34 cent per sigaret aan gederfde belastinginkomsten).