Socialistische Partij

Nederland moet zich inzetten voor Europees burgerinitiatief

De Nederlandse regering moet zich hard maken voor de invoering van een Europees burgerinitiatief, waarmee burgers met 1 miljoen handtekeningen een onderwerp op de Europese agenda kunnen plaatsen. Dit stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel morgen voor als de Tweede Kamer met het kabinet praat over de rol van Nederland in Europa. "Mensen moeten meer mogelijkheden krijgen om mee te praten over Europa, anders blijft het een ver-van-mijn-bed-show."

Van Bommel Van Bommel: "Of het gaat over de invoering van de euro of over de uitbreiding van Europa, burgers mochten nooit meepraten. Toen we eindelijk iets mochten zeggen bij het referendum over de Eurogrondwet werd de huidige koers van de EU duidelijk afgewezen. Wil de Europese politiek steun van de bevolking, dan moet het de bevolking ruimte geven zich met Europa te bemoeien. Betrokken burgers vormen het hart van een vitale samenleving. Een Europees burginitiatief kan die betrokkenheid op een positieve manier versterken."

Het burgerinitiatief was volgens Van Bommel een van de weinige positieve elementen van de Europese grondwet, die vorig jaar door de Nederlandse bevolking naar de prullenbak werd verwezen.