Gemeente Lingewaard


Schuur van Huis Binnenveld een geschenk voor begeleid wonen

Toen vroeger op de weilanden en tuinbouwgrond van het Binnenveld de mist optrok rijsde een woonhuis met boerenschuur op. Het spookhuis, zo werd in Huissen het pand van de tuindersfamilie Vermaas in de volksmond genoemd. Waar vroeger het vee stond en de tuinbouwoogst gereed werd gemaakt voor de veiling wonen straks in een prachtig gerestaureerd monumentaal pand twaalf verstandelijk gehandicapten. Afgelopen zaterdag mocht wethouder Joke van Roosmalen tijdens de Open Monumentendag het nieuwe complex voor begeleid wonen officieel openen.

De schuur is een gemeentelijk monument. Het woonhuis staat zelfs te boek als een rijksmonument. ,,Wat betreft de schuur zijn we er met zn allen in geslaagd om er iets moois van te maken. Samen met aannemer Plegt Vos en de gemeentelijke monumentencommissie hebben wij er naar gestreefd om de schuur zo authentiek mogelijk in tact te laten. Gebruik makend van oud bestaand materiaal en met nieuw materiaal gelijkend op het oude is de schuur totaal gerestaureerd en gerenoveerd en het resultaat zien we hier met zn allen. Een mooier cadeau op dit monumentenweekeinde kan de gemeente zichzelf niet geven. Maar bovenal is het een geschenk voor twaalf bewoners die hier zelfstandig kunnen wonen zo zei Joke van Roosmalen enthousiast. Begeleid wonen bevordert volgens haar de integratie van verstandelijk gehandicapten in de samenleving.

In Huissen is het gebruikelijk dat door de Historische kring Huessen op beeldbepalende panden verwijzingsborden worden aangebracht. De borden geven informatie over de historie van het pand. Wethouder Van Roosmalen had de eer zon bordje te onthullen. Dit was tevens het feestelijke moment om de ,,Schuur van Huis Binnenveld als geopend te verklaren. Voor de bewoners had ze een passend cadeau meegebracht: een financiële bijdrage voor aankleding van de centrale woonruimte.

Bericht geplaatst op 11 september 2006