Gemeente Weert

Open Monumentendagen Weert geslaagd

De Open Monumentendagen op 9 en 10 september zijn zeer geslaagd. De Open Monumentendagen werden dit jaar voor de 20e keer georganiseerd. Doel van de dagen is het vergroten van de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg. Veertien oude en nieuwe monumenten waren gratis toegankelijk en trokken ruim 2500 bezoekers. Het aantal toeristen was groter dan andere jaren.

Huwelijksfeest
Vanwege het jubileum was het thema dit keer FEEST! In Weert stond vooral het huwelijksfeest centraal. In dat kader sloot loco-burgemeester Coolen een bijzonder huwelijk tussen twee historische Weerter figuren: Antje van de Statie en Tieske dŽn Umbelder. De toepasselijke getuigen waren Mam de Borgie en de Zangeres zonder Naam. Deze historische personen werden levendig neergezet door toneelgroep ÂŽDe Mantel.ÂŽ De feestelijke stoet ging onder grote publieke belangstelling van het oude stadhuis via de St. Martinuskerk naar Sociëteit Amicitia. De herkomst van de historische huwelijksfoto die het programmaboekje sierde, is ondertussen opgehelderd. Op de foto staat het kersverse bruidspaar Francine Lenaerts en Frans van Hoof en stamt uit 1912. Na hun huwelijkssluiting in de Martinuskerk lopen zij als trotse gehuwden naar het ouderlijk huis.

Kermis
Ook aan de kermis is aandacht besteed. De fietsroute voerde langs de kermis in Stramproy. Verder is de tentoonstelling KermisVermaak geopend in het gemeentemuseum Jacob van Horne. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 oktober, dus ook tijdens de Weerter Kermis. De toegang is gratis en elke bezoeker krijgt een catalogus aangeboden.

Muziek
Op diverse plaatsen werd het bezoek aan de monumenten muzikaal opgeluisterd. Stadsbeiaardier Frank Steijns trakteerde het publiek in de binnenstad op een concert vanuit de Martinustoren. In het Birgittinessenklooster speelden leerlingen van de ÂŽAcademie voor Muziek en DansÂŽ harpmuziek in de kapel. Bij de presentatie ÂŽWeert is veranderdÂŽ speelde zondag het 15-koppige ÂŽPiet Jeegers Clarinet ChoirÂŽ in de Paterskerk.

Fietstocht
Met de speciale Historische Fietstocht trokken veel fietsers er op uit. De route voerde langs de opengestelde monumenten. De molens, waar zaterdag bij voldoende wind goed kon worden gedraaid, trokken daarbij veel bekijks. Tijdens de fietstocht werd tevens het wederopbouwcomplex De Lichtenberg aangedaan, waar veel belangstelling was voor de lezingen en rondleidingen. Ook na de Open Monumentendagen is de fietsroute te beleven. De route is te verkrijgen bij het Infocentrum in de hal van het Stadhuis.