Ministerie van Financiën

Duikteam Douane 1 jaar bezig

Het duikteam van de douane is nog maar krap een jaar operationeel. Maar met twee drugsvangsten én een bijdrage aan de bewijsvoering in een rechtzaak heeft het zijn waarde nu al bewezen.

Geroutineerd pakken de duikers hun duikcilinders, maskers, rubberen pakken en andere uitrusting bij elkaar. Alles verdwijnt in een bus en dan schuift de metalen deur van de loods open. Het duikteam is klaar om uit te rukken. De torpedo die bij wijze van trofee aan de wand van de loods hangt, herinnert aan hun doel: illegale smokkelwaar onder de waterlijn opsporen. Want smokkelaars deinzen nergens voor terug; ook niet voor het verbergen van een pakketje drugs in een torpedo. Vanaf het douanekantoor in het Rotterdamse Botlek-gebied, gaat het richting het te inspecteren schip. "De Douane Informatie Afdeling maakt een risicoanalyse van alle schepen die door de Rotterdamse haven varen", legt de teamleider uit. "Onder meer op basis van de havens die de schepen hebben aangedaan, het land van herkomst, enzovoort. Zodra ze er een schip uitpikken, geven ze aan ons de zogenoemde estimated time of arrival door. Zo weten we precies op welk moment we waar moeten zijn."

Cocaïne
Eenmaal gearriveerd, is er een vaste routine om het schip te inspecteren. Per douanevaartuig gaat het duikteam bij de tanker of het containerschip aan boord. Ze lopen een veiligheidsronde over het schip, waarna de kapitein een Safe to Dive Certificate moet ondertekenen. Daarmee geeft hij te kennen de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te nemen. Terwijl twee douanemedewerkers achterblijven - één op de brug van het schip en één in de machinekamer - maken twee duikers zich klaar voor een inspectieronde onder de waterlijn. Door middel van communicatieapparatuur in het duikmasker houden zij contact met de duikploegleider. "En mocht zich een probleem voordoen, dan staat er een reserveduiker stand-by", zegt de teamleider.

Onder water inspecteren de duikers alle mogelijke plekken waar smokkelwaar kan worden verstopt. Achter de schroef, bij het roer, onder roosters, noem maar op. Afgelopen januari leverde dit een eerste vangst op. Drie verdachten werden aangehouden. In februari was het weer raak, "We vonden twee torpedovormige cilinders aan de kielbak. Er bleek vijftig kilo cocaïne in te zitten." En bij inzet in de Amsterdamse haven kon het duikteam bewijsmateriaal boven water halen dat leidde tot de veroordeling van vier drugssmokkelaars.

Smokkelaars
Dit soort successen bewijst de waarde van een eigen douane duikteam, vindt het duikteam. "Voorheen maakten we gebruik van duikers van de politie. Omdat je dan toch afhankelijk bent van een andere organisatie is besloten tot het opzetten van een eigen duikteam. Sinds juni hebben we met drie duikteams voldoende capaciteit om risicovolle schepen ook onder water te inspecteren. In Rotterdam, maar ook in de rest van het land. Waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan de professionalisering van de douane." "Want", zo benadrukt de teamleider, "er worden niet alleen schepen gecontroleerd, de douane geeft ook een duidelijk signaal af dat potentiële smokkelaars afschrikt om gebruik te maken van de Nederlandse havens."