Gemeente Harlingen

Harlingen voorkeurslocatie voor reststoffenenergiecentrale Omrin 11-9-2006
De directie en de Raad van Commissarissen van Afvalsturing Friesland NV hebben vastgesteld dat het bedrijventerrein (Uitbreiding) Industriehaven in Harlingen de meest geschikte locatie is voor een door Omrin te bouwen reststoffenenergiecentrale (REC). Een zorgvuldige analyse van de milieu-, bedrijfseconomische en omgevingsaspecten ligt aan deze keuze ten grondslag. De locatiekeuze is onderdeel van een brede haalbaarheidsstudie. Komend voorjaar beslissen de aandeelhouders of de REC inderdaad gebouwd gaat worden. Bij een positief besluit is de realisatie van de REC eind 2009 voorzien. Met de realisatie van de REC zal het verwerkingstarief van het Friese afval tot de laagste in Nederland behoren.

Een REC in Harlingen heeft als groot voordeel dat een enorm hoog energierendement - op dit moment meer dan tweemaal zoveel als de andere Nederlandse installaties - gerealiseerd kan worden omdat de warmte niet door middel van turbines wordt omgezet in elektriciteit maar rechtstreeks als stoom aan Frisia geleverd kan worden. Frisia en Omrin hebben inmiddels een intentieverklaring daartoe getekend. Daarnaast kan een besparing op CO2-emissie worden gerealiseerd van circa 140.000 ton per jaar. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de totale CO2-doelstelling van de provincie Friesland. Het hoge energierendement zal een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van het verwerkingstarief van het Friese afval. Daarnaast zijn met name de ligging van de locatie in de haven en het bestuurlijke draagvlak in Harlingen van belangrijke invloed geweest op de locatiekeuze. Met de omwonenden en andere betrokken partijen vindt op zeer korte termijn overleg plaats zodat
Omrin een en ander kan toelichten.

De komende jaren blijft een tekort aan verbrandingscapaciteit in Nederland bestaan. Dit heeft tot gevolg dat de tarieven voor verbranding hoog zullen blijven. Vanwege het gebrek aan verwerkingscapaciteit wordt nu veel brandbaar afval gestort, ook Fries afval. Omrin wil echter zoveel mogelijk afval hergebruiken en vindt storten daarom niet de beste optie. Een onderzoek van het gerenommeerde internationaal strategisch adviesbureau Arthur D. Little (Global Management Consulting) heeft uitgewezen dat het exploiteren van een REC in Friesland goedkoper is dan het elders laten verbranden van het Friese huisvuil. Daarom wil Omrin het brandbaar afval dat vrijkomt uit haar scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI) zelf verbranden. In deze SBI wordt jaarlijks 230.000 ton huishoudelijk afval gescheiden in herbruikbare deelstromen, waaronder brandbaar afval dat kan worden omgezet in energie. Met een eigen reststoffenenergiecentrale (REC) is Omrin niet afhankelijk van verbrandingsmogelijkheden bij derden. Omrin zal kiezen voor een installatie waarin de nieuwste technieken die voorhanden zijn in de markt zullen worden toegepast.

Voor de gemeente Harlingen zal de realisatie van de REC een belangrijke bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling in de regio Harlingen.