Gemeente Wageningen

Archeologische resten Rooseveltweg

Tijdens de reconstructiewerkzaamheden aan de Rooseveltweg in Wageningen zijn archeologische nederzettingsresten aangetroffen uit de Late IJzertijd en/of vroeg-Romeinse tijd en de Late Middeleeuwen.

De meest opzienbarende archeologische sporen werden gevonden ten noorden van de kruising met de Van Uvenweg. Hier werden twee waterkuilen aangetroffen met in één daarvan in het midden nog een halve uitgeholde boomstam waarin de kapsporen, die de makers er ooit in hebben gemaakt, nog zichtbaar waren. Vlakbij de waterkuilen werden een aantal evenwijdig aan elkaar lopende greppels en verschillende kuilen zichtbaar. De kuilen kunnen worden toegeschreven aan gebouwen die op een nederzettingsterrein aanwezig waren; de greppels dienden waarschijnlijk als erfafgrenzing. Het vondstmateriaal dat tijdens het onderzoek is aangetroffen, duidt erop dat het nederzettingsterrein gedateerd kan worden in de periode Late IJzertijd en/of Romeinse tijd. Over nederzettingen uit deze periode is in Wageningen nog maar weinig bekend.

De resten uit de Late Middeleeuwen kwamen aan het licht in de buurt van de rotonde aan de Kennedyweg en betreffen onder andere een uit kloostermoppen opgebouwde fundering en een met puin volgestorte beer- of waterput. Mogelijk behoren deze resten tot de laat-middeleeuwse boerderij Tarthorst of één van de bijgebouwen, welke in de jaren '70 van de vorige eeuw werden gesloopt.

De graafwerkzaamheden aan de Rooseveltweg worden in opdracht van de gemeente Wageningen archeologisch begeleid door het bedrijf ADC Archeoprojecten uit Amersfoort. De werkzaamheden zullen in de lente van 2007 gereed zijn. Het publiek wordt op de hoogte gehouden van de resultaten van het archeologisch onderzoek middels een speciaal daarvoor geproduceerd informatiepaneel.