Gemeente Den Haag

Tijdens de opening van het academisch jaar van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden op maandag 11 september 2006 heeft prof. dr. Jouke de Vries, wetenschappelijk directeur van de Campus Den Haag, aangekondigd dat het Confucius Instituut zich zal vestigen in Den Haag. Het Chinese Confucius Instituut is het toonaangevende scholingsinstituut op het gebied van Chinese Taal en Cultuur. De vestiging is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Leiden, de Shandong University, de Gemeente Den Haag en de West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA). Het Confucius Instituut wordt gehuisvest bij de Haagse Campus. De officiële opening vindt plaats in het najaar 2006. Dan zullen ook de eerste cursussen van start gaan. De Chinese minister of vice-minister van Onderwijs zal hiervoor naar Nederland komen.

Het Confucius Instituut start bescheiden met een reeks van activiteiten en faciliteiten, die vooral zijn gericht op het internationale bedrijfsleven. De primaire taak is het aanbieden van cursussen op het gebied van Chinese Taal en Cultuur. Daarnaast ondersteunt het Instituut het bedrijfsleven bij vragen die betrekking hebben op zakendoen met China en verzorgt het informatie over studiemogelijkheden daar. Het Instituut onderhoudt een bibliotheek en multimediacenter en voorziet tevens in informatie over recente economische en culturele ontwikkelingen.

De Chinese regering vestigt over de hele wereld Chinese Taal- en Cultuurcentra, Confucius Instituten. Vanwege de toenemende interesse voor China en het nog niet aanwezig zijn van een dergelijk instituut in Nederland heeft de WFIA initiatief genomen de Chinese overheid te interesseren in vestiging in West-Holland. Daartoe is nauw samengewerkt met de hierboven genoemde participanten en met de Chinese ambassade. Drs. Frits Huffnagel, wethouder City marketing en Internationale Zaken van de gemeente Den Haag, bevestigde tijdens een werkbezoek aan het Chinese Ministry of Education in Beijing de kandidatuur van Den Haag. Tijdens de internationale conventie in juni 2006 van alle Confucius Instituten wereldwijd, heeft prof. dr. Jouke de Vries vervolgens een principe-overeenkomst getekend met de Chinese moederorganisatie, het National Office For Teaching Chinese as a Foreign Language (NOTCFL).
Het NOTCFL koos uiteindelijk voor Den Haag om de volgende redenen:
- Er heerst een vriendelijk klimaat voor Chinese investeerders;
- De Campus Den Haag is onderdeel van de Universiteit Leiden, is innovatief en richt zich op professionals die belangstelling hebben voor scholing op universitair niveau;

- De Chinese Ambassade is in Den Haag gevestigd en Den Haag kent een grote internationale en Chinese gemeenschap.

In Europa werden al eerder Confucius Instituten geopend in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland en Zweden. De komende tijd zal onderzocht worden in hoeverre het Confucius Instituut kan samenwerken met andere organisaties, die gericht zijn op China, zoals de Vereniging Nederland China (Utrecht) en de Asia House (Amsterdam).

De drie participanten en initiatiefnemer WFIA gaan gedurende vier jaar met elkaar samenwerken, waar nodig bij gestaan door andere experts uit Nederland en China. De kosten gedurende de aanloopjaren worden gefinancierd door de Nederlandse participanten en deels door de Chinese partner. Na drie jaar moet het Confucius Instituut financieel onafhankelijk zijn.