Nieuwbouw van kantoren is fors toegenomen

Neprom

http://www.neprom.nl/

PERSBERICHT
Voorburg, 11 september 2006

Nieuwbouw van kantoren is fors toegenomen

In 2006 is bijna 1 miljoen vierkante meter kantoren in aanbouw genomen, zo blijkt uit onderzoek van de NEPROM en onderzoekscentrum PropertyNL. Dat is een stijging van meer dan 50% ten opzichte van 2005, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed. Tegelijkertijd is ook de leegstand van oude kantoren opnieuw fors toegenomen. De ontwikkelaars wijten dat aan de slechte prijs-kwaliteitverhouding van veel oude kantoren, waardoor kantoorgebruikers massaal naar de nieuwbouw verhuizen. Volgens de NEPROM moeten daarom gemeenten een echte lange termijnvisie vormen en de ontwikkeling van nieuwe kantorenlocaties voortaan beter op elkaar afstemmen.

'Gebruikers van kantoren stellen terecht steeds hogere eisen aan hun gebouw en aan de directe omgeving daarvan. Snelweglocaties voldoen steeds minder. Stedelijke locaties juist meer', zo stelt Dietmar Werner, voorzitter van de NEPROM. 'Dat vraagt om kantoren in goed bereikbare multifunctionele gebieden, waar wonen, werken en winkelen worden gecombineerd. Stedelijke gebieden waar de hele dag door leven is. In de plannen voor de kantorenmarkt zien we dit nog te weinig terug. Bijna 50% van alle nieuwbouwplannen vinden we aan de stadsranden en in het verleden is gebleken dat kantoren op die locaties als eerste leeg komen te staan bij economische teruggang', aldus Werner.

Restrictievere gemeenten
Volgens de NEPROM kost het nog steeds weinig moeite om voor nieuwbouwkantoren huurders te vinden. De prijs-kwaliteitverhouding van nieuwbouw ten opzichte van bestaand aanbod is vele malen gunstiger. Daardoor is de langdurige leegstand in verouderde kantoren fors toegenomen. Volgens de ontwikkelaars is het essentieel dat op regionaal niveau het kantorenbeleid van gemeenten beter wordt afgestemd. Bouwen in de periferie is vaak eenvoudig en goedkoop. Voor de kwaliteit van de stad en voor de kantorenmarkt is dat op de lange termijn veelal funest.
'Overheden moeten keuzes maken. Er moet een einde komen aan het bebouwen van elke snelweglocatie en aan de onderlinge concurrentie tussen gemeenten. Te vaak overheerst nog het korte termijn denken bij gemeenten. Op de lange duur zijn gemeenten er bij gebaat als ze op regionaal niveau bepalen waar welke locaties worden ontwikkeld en op welke kwaliteiten en sectoren er wordt ingezet', aldus de voorman van de ontwikkelaars.

Behoefte aan kleinere metrages
Het onderzoek toont ook aan dat er een behoorlijke mismatch is tussen vraag en aanbod waar het gaat om de grootte van de kantoren. Er worden nauwelijks kantoren gebouwd van 5.000 m2 of minder. Juist in het midden- en kleinbedrijf zit een groot deel van de economische groei. Partijen spelen nog te weinig in op die vraag naar een 'eigen voordeur' voor deze bedrijven. Daar zal volgens NEPROM-voorzitter Werner de markt de komende jaren een antwoord op moeten geven.