Gemeente Haaren



* Grof afval aan huis ophalen

* Beleidsplan werk inkomen en zorg 2007

* Wat is er allemaal te doen de komende tijd? (11-09)
* Wilt u meepraten over afval?

* Zondag 24 september is Zondag Waterdag


* Grof afval aan huis ophalen

Op vrijdag 29 september wordt er een inzamelronde gereden om grof afval aan huis op te halen.

Als u hiervan gebruik wilt maken kunt u tot 22 september telefonische afspraak maken. U dient hiervoor contact op te nemen met de front-office van de afdeling Ruimtelijke Ordening, bereikbaar via telefoonnummer (0411) 627 260. Dagelijks te bereiken van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur (m.u.v. de vrijdagmiddag). Op donderdag tot 19.00 uur te bereiken.

De voorrijkosten bedragen EUR 20,00 per adres. Het tarief voor het afval dat wordt opgehaald is gelijk aan het tarief van grof huishoudelijk afval op de milieustraat (EUR 20,00 per m3). Voor Wit- en Bruingoed betaalt u alleen de voorijkosten. Gevaarlijk afval mag niet door de medewerkers van de gemeente Haaren worden meegenomen. Betaling dient contant plaats te vinden.

Naar boven


* Beleidsplan werk inkomen en zorg 2007

De Wet werk en bijstand heeft tot doel om mensen een inkomen te verstrekken wanneer zij daar zelf niet over beschikken én om bijstandsgerechtigden te ondersteunen bij hun inschakeling in arbeid.

Elk jaar maakt de gemeente een plan waarin staat op welke manier wij gaan proberen die doelstellingen uit te voeren. Ook voor 2007 is zo'n plan gemaakt.

In 2007 zal veel aandacht uitgaan naar de ondersteuning bij de inschakeling in het arbeidsproces. De gemeente wil die hulp bieden aan bijstandsgerechtigden, mensen zonder uitkering of werk en voor mensen met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet. Uitgangspunten zijn:


· De kans op werk is groter als men korter werkloos is


· De kans op werk is groter wanneer men goed gekwalificeerd is


· We streven naar werk van langere duur

Een cliënt die hulp wil of nodig heeft om een baan te vinden, kan in 2007 snel de hulp van een coach krijgen. Nieuwe bijstandsgerechtigden krijgen binnen 3 maanden zo'n coach toegewezen. De coach zal ook kijken welke problemen er nog zijn waardoor die baan er nog niet in zit. Hij adviseert de gemeente dan om eerst nog speciale trajecten te laten volgen, zoals scholing of training. Wanneer de cliënt -eventueel na eerst nog een reïntegratietraject gevolgd te hebben en ondanks de hulp van de coach- nog niet binnen 3 maanden een baan vindt, dan zal de gemeente een gesubsidieerde baan aanbieden. In die baan, die zo veel mogelijk in het gewone bedrijfsleven wordt gezocht, kan de cliënt ervaring opdoen. Deze werkervaringsbaan kan gecombineerd worden met scholing. Daardoor worden de kansen om bij die werkgever te kunnen blijven of ergens anders een baan te kunnen vinden, groter. Het is de bedoeling dat de gesubsidieerde baan zo goed mogelijk past bij de kwaliteiten van de cliënt en dat er goede mogelijkheden zijn om daarin een gewone baan te kunnen vinden. Door het aanbieden van de coach, een re-integratietraject of een gesubsidieerde baan hopen we de cliënten nog beter te kunnen ondersteunen bij hun arbeidsinschakeling. Het is de bedoeling dat cliënten sneller een baan vinden, een eigen inkomen hebben en ook voor lange tijd die baan kunnen houden.

In het plan voor 2007 is ook opgenomen dat er veel aandacht zal uitgaan naar het gebruik van de minimaregelingen. Alle inwoners met een inkomen op of net boven bijstandsniveau kunnen -mits zij geen hoog vermogen hebben- gebruik maken van allerlei regelingen waardoor zij het inkomen kunnen vergroten. De gemeente vindt dat er nog veel te weinig mensen gebruik van die regelingen maakt. In 2007 willen we hier wat mee gaan doen. We willen vaker in de Leije een toelichting geven op de regelingen die we te bieden hebben. De bekendheid met Loket WegWijs, waar al die regelingen kunnen worden aangevraagd moet worden vergroot. En we willen gaan proberen om de aanvraagprocedures en formulieren wat eenvoudiger te maken.

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het beleidsplan. De raad behandelt het plan op 12 oktober a.s. De raad wil graag weten wat de inwoners die belang hebben bij dit plan ervan vinden. Daarom mogen alle bijstandsgerechtigden, werkzoekenden zonder werk of uitkering en alle mensen met een uitkering via de Algemene Nabestaandenwet het plan lezen en zij mogen hun visie er op geven. Alle -bij voorkeur schriftelijke- reacties worden aan de raad gegeven. De brief kunt u sturen aan Afdeling Sociale Zaken, Postbus 10.000, 5281 AT Boxtel. Wilt u liever uw visie mondeling aan ons geven? Daarvoor kunt u een afspraak maken met mevrouw W. Adriaans via telefoonnummer 0411- 655 378. U heeft tot 1 oktober 2006 gelegenheid te reageren.

Het plan ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis van Haaren. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en bovendien op donderdag van 15.00 tot 19.00 uur.

Naar boven


* Wat is er allemaal te doen de komende tijd? (11-09)

Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van onze gemeente- van belang zijn.

Ø 12 september: WMO debat; regionale en lokale (zorg)aanbieders van diensten op het (snij)vlak van wonen, welzijn en zorg. Het tweede maatschappelijke debat over de WMO op dinsdag 12 september heeft als doel dat via stellingen vanuit het perspectief van de zorgaanbieders een beeld wordt gevormd waar de komende jaren in Haaren de aandacht nadrukkelijk naar dient uit te gaan binnen het kader van de WMO. Locatie: raadzaal gemeentehuis; aanvang: 19.30 uur.

Ø 14 september: reguliere raadsvergadering. De raadsvergadering van donderdag 14 september begint om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Nadere informatie: gemeentepagina in de Leije van 6 september of op www.haaren.nl

Ø 18 september: inspraakavond bestemmingsplan N 624. De inspraakavond over de weg tussen Boxtel en Oisterwijk zal beginnen met een informatieve presentatie. Maandag 18 september, aanvang: 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Ø 19 september: informatieavond Essche Stroom. Deze informatieavond van het Waterschap vindt plaats in Dorpshuis De Es te Esch, dinsdag 19 september aanvang 19.30 uur.

Ø 21 september: themabijeenkomst over afvalinzameling.

De gemeenteraad nodigt de inwoners van Haaren uit om mee te denken over de toekomstige afvalinzameling in de gemeente Haaren. Aanvang 19.30 uur, raadzaal gemeentehuis.

Ø 28 september: reguliere bijeenkomst van de raadscommissie Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 september a.s. vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Nadere informatie vindt u op de gemeentepagina van de Leije van 20 september a.s. of op www.haaren.nl.

Ø 12 oktober: reguliere raadsvergadering. De raadsvergadering van donderdag 12 oktober begint om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Nadere informatie: gemeentepagina in de Leije van 4 oktober 2006 en op www.haaren.nl

U bent van harte welkom!

Naar boven


* Wilt u meepraten over afval?

De leden van de gemeenteraad nodigen u uit om op donderdag 21 september a.s. met hen in gesprek te gaan over de toekomstige afvalinzameling in de gemeente Haaren.

Zoals u wellicht weet, staat dit punt hoog op de bestuurlijke agenda.

Voordat er beslissingen worden genomen, wil de gemeenteraad graag van u horen hoe ú denkt over de toekomstige afvalinzameling in de gemeente Haaren. Wat is uw mening over de locatie van de milieustraat (of milieustraten) of vindt u dat onze gemeente zich moet aansluiten bij een milieustraat (of milieustraten) van een buurgemeente? Vindt u dat er meer afvalstromen aan huis moeten worden opgehaald en wat zijn dan aanvaardbare kosten? Enz.

De themabijeenkomst over afvalinzameling in de gemeente Haaren begint op donderdag 21 september 2006 om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Wilt u meer informatie, dan kunt u bellen met de griffie: 0411 - 627304.

Naar boven


* Zondag 24 september is Zondag Waterdag

Waterschap De Dommel organiseert grote publieksdag rond Essche Stroom

Waterschap De Dommel organiseert op zondag 24 september voor het eerst een grote publieksdag `Zondag Waterdag'. Op deze dag draait alles om de beek de Essche Stroom. U kunt fietsen, wandelen en kanoën langs de Essche Stroom. Enkele natuurterreinen en landgoederen die normaal voor publiek gesloten zijn zetten hun poorten voor deze gelegenheid wel open. De kastelen Nemerlaer in Haaren en Nieuw Herlaer in Halder zijn gratis te bezoeken. Ook stelt het waterschap de rioolwater-zuivering in Boxtel en het gemaal in het Bossche Broek open voor bezoekers en zijn er vele leuke activiteiten voor jong en oud.

Wat doet het waterschap?

Op Zondag Waterdag wil het waterschap u laten zien wat het doet en maakt. We maken vuil rioolwater schoon, herstellen beken en zorgen dat er zo min mogelijk overlast is bij hoog water. Al deze elementen zijn te zien op Zondag Waterdag.

Centraal staat de herinrichting van de Essche Stroom. We werken hier aan beekherstel, het opheffen van waterbodemverontreiniging, de beek zo inrichten dat vissen vrijelijk van oorsprong naar uitmonding en andersom kunnen zwemmen, het creëren van locaties voor waterberging en natuurontwikkeling. De invulling hiervan gebeurt in samenwerking met de betrokkenen in het gebied en wordt uiteindelijk gerealiseerd met behulp van vele soorten provinciale, rijks- en Europese subsidies.

Om al het rioolwater uit Boxtel en omgeving te kunnen zuiveren is de rioolwaterzuivering Boxtel aangepast. Op 24 september zijn er rondleidingen op de zuivering.

Het Bossche Broek bij 's-Hertogenbosch is een belangrijk natuurgebied. Voor een goede ontwikkeling van die natuur kampt het echter met verdroging. Met het ir. A.J.A.M Segersgemaal en een nieuw aangelegde watergang kan het waterniveau in het Bossche Broek beter op peil worden gehouden en krijgt de natuur meer kans zich te herstellen. Tevens kan het gemaal als het Bossche Broek overstroomt bij hoog water ingezet worden om het water snel weer weg te pompen.

De Essche Stroom in beweging op Zondag Waterdag

De dag zit boordevol activiteiten, muziek en entertainment. Langs de Essche Stroom is een aantal locaties te bezoeken, met als centraal punt: de stuw in de Essche Stroom bij Esch. Verder zijn bepaalde terreinen open die anders niet opengesteld zijn. Op 1 september 2006 is de speciale website www.zondagwaterdag.nl online gegaan. Daar kunt u alles lezen over een unieke fietsroute voor de dag, wandelroutes, het definitieve programma en de activiteiten.

Bent u geïnteresseerd in deze activiteiten? Dan nodigt het waterschap u graag uit om de Essche Stroom te beleven.

Bij gemeentehuizen van gemeenten rondom de Essche Stroom, o.a. gemeente Haaren, is een gratis pocketboekje verkrijgbaar met een kaart van het gebied en alle nuttige informatie rondom Zondag Waterdag.