DHV tekent contract met Rijkswaterstaat voor bundelen kennis afvalstoffen, bouwstoffen en bodem


Ondertekening van het contract door mw. M. Demmers (DHV) en dhr. W. Broeders (DWW)

Verschijningsdatum
11-09-2009

Meer informatie
DHV B.V.
Communications
De heer ir. M.J.L.A.M. Voestermans
Tel: (033) 468 20 15

RWS
mw drs. E. Kuppens en/of mw. ing. M. Ketelaars
(015) 251 82 81

DHV heeft een contract getekend met Rijkswaterstaat voor het bundelen van kennis rond afvalstoffen, bouwstoffen en bodem. Het contract richt zich op kennisborging en -overdracht door het actualiseren van de Leidraden Afvalstoffen en Bouwstoffen, en het ontwikkelen van een Leidraad Bodem. DHV is verantwoordelijk voor het hele traject: van inhoud, kwaliteitsborging, opmaak en drukwerk tot verzending van deze kennisdocumenten. Vandaag ondertekende DHV hiervoor het contract met de Dienst Weg- en Waterbouwkunde (DWW) van Rijkswaterstaat.


De laatste jaren is het onderscheid tussen afvalstof en bouwstof steeds kleiner geworden. Vrijgekomen afvalstoffen worden immers steeds vaker weer als bouwstof gebruikt. Uit de bestaande Leidraden Afvalstoffen en Bouwstoffen van DWW blijkt deze samenhang nog niet. Verder hebben de leidraden een verschillende mate van actualisatie, vormgeving en distributiewijze.
Ook op het hieraan gerelateerde gebied van bodembeleid is er binnen RWS behoefte aan een up-to-date kennisdocument: een Leidraad Bodem.

DHV zal deze kennisdocumenten actualiseren dan wel ontwikkelen, eenheid en samenhang aanbrengen en gebruiksvriendelijk maken. DWW gunde DHV dit contract na Europese aanbesteding.
Eind 2006 zullen de drie leidraden geactualiseerd verschijnen; eind 2007 verschijnen er wederom drie updates waaruit qua context en vormgeving duidelijk de samenhang tussen de drie kennisvelden zal blijken. DHV verzorgt de laatste update eind 2008.

Het contract is ondertekend door de heer W. Broeders, hoofdingenieur-directeur van DWW en mevrouw ir. M. Demmers, directeur Milieu en Duurzaamheid van DHV B.V.

De kern van de Leidraad Afvalstoffen is het milieuverantwoord afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast wordt aangegeven hoe en wanneer hergebruik van de vrijgekomen materialen wenselijk en nodig is.
De Leidraad Bouwstoffen bevat praktische informatie over bouwstoffen en materiaalkeuze voor de wegenbouw en de natte waterbouw.
De Leidraad Bodem vertaalt het actuele bodembeleid, de Wet Bodembescherming en het Besluit Bodemkwaliteit naar de RWS-praktijk.
De leidraden worden naast RWS ook door andere overheden, de aannemerij en adviesbureaus gebruikt. Daarnaast vervullen de leidraden meer en meer een functie met betrekking tot de risicobeheersing bij het gebruik van nieuwe contractvormen.

Download hieronder de foto van de contractondertekening in hoge resolutie. Foto: RWS-DWW