Nederlands Uitgeversverbond

Stichting Krant in de Klas vernieuwt

Persbericht
Amsterdam, 11 september - Op 11 september introduceert Stichting Krant in de Klas (KiK) een compleet vernieuwd dienstenpakket. De organisatie profileert zich voortaan als de bron voor media-educatie en lanceert op deze dag ondermeer een volledig vernieuwde website.

De site, gericht op docenten uit het voortgezet en primair onderwijs, biedt een aantal nieuwe mogelijkheden: voortaan kunnen docenten lesuitgaven en gratis dagbladen via een webwinkel bestellen. De lesopdrachten uit de uitgaven zijn bovendien ook afzonderlijk te downloaden. Voorts informeert KiK het onderwijs via de website en nieuwsbrieven KiK over actuele ontwikkelingen in het dagbladwezen.

Nieuw in het dienstenaanbod is het leerlingenabonnement voor het voortgezet onderwijs. Docenten kunnen twee weken de krant bij hun leerlingen thuis laten bezorgen. Voorwaarde is dat de leerlingen niet allemaal dezelfde titel ontvangen. Door de verschillen tussen de kranten te bespreken, krijgen zij beter inzicht in de werking van nieuwsmedia.

Deze diensten passen in het vernieuwde profiel van KiK als bron voor media-educatie. Media-educatie houdt in de visie van de stichting in dat jongeren niet zozeer beschermd moeten worden tegen 'de media', maar juist moeten leren hoe zij ermee kunnen omgaan. KiK is van mening dat een kritisch oordeel over nieuwsmedia in het algemeen en de krant in het bijzonder alleen tot stand kan komen door te reflecteren over de wijze waarop nieuwsberichten hen bereiken.

De organisatie stimuleert het gebruik van de krant in het onderwijs dan ook als bron voor discussie over actualiteiten en de berichtgeving daarover. KiK ziet dagbladen als een efficiënt instrument voor leesbevordering en taalvaardigheid. Dit geldt zowel voor de papieren krant als de online initiatieven van de dagbladuitgevers.

Dit alles moet ertoe bijdragen dat leerlingen een beter begrip krijgen van hoe nieuwsmedia werken en hoe zij zich daartoe kunnen verhouden: wie regelmatig een krant leest, weet niet alleen beter wat er in de wereld gebeurt, maar leert ook kritische afwegingen te maken over de informatie die hij tot zich neemt en de keuzes die hij daar zelf bij maakt.

Achtergrond
Stichting Krant in de Klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse dagbladen, die zich hebben verenigd in De Nederlandse Dagbladpers (NDP). Sinds 1976 stelt de stichting gratis kranten beschikbaar aan het onderwijs en ontwikkelt zij lesmateriaal. Onlangs is de stichting bovendien begonnen met het verzorgen van docententrainingen rondom media-educatie en de krant. De stichting vertegenwoordigt alle dagbladen in gelijke mate en werkt dus niet mee aan titelpromotie van afzonderlijke dagbladen.