Ingezonden persbericht

debalieaankondiging

11 september | debalie
5 jaar na 9/11

Op 11 september 2001 veranderden vier passagiervliegtuigen van koers en openden de aanval op de Verenigde Staten. In de bossen van Pennsylvania stortte een toestel neer, een ander boorde zich in het gewapend beton van Het Pentagon, maar het meeste indruk maakten de twee vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden. Amerika was geraakt in haar financiële hart. Na Pearl Harbor was dit de eerste frontale aanval gericht op het machtigste land ter wereld.
Op 11 september 2006 probeert De Balie middels een uitgebreide en veelzijdige parallelprogrammering door te dringen tot de impact, de perceptie en de beleving van 9/11.

11 september | 17.00 uur

boekpresentatie

Uitgeverij Van Gennep presenteert de uitgave Stof en as. De neerslag van elf september in kunst en populaire cultuur van Liedeke Plate en Anneke Smelik.

11 september | 18.30 uur

boekverkoop

Boekhandel Pantheon verkoopt boeken over 9/11

11 september | 18.30 uur

11"9'01

Elf regisseurs uit alle windstreken, zoals Iran, VS, Japan, Israël en India, maakten een korte film van elf minuten over de aanslagen. Met bijdragen van Sean Penn, Amos Gitai, Ken Loach en Danis Tanovic.

11 september | 19.00 uur

Loose Change

De internetfilm Loose Change was een hype op het internet en is één van de belangrijkste alternatieve lezingen van de aanslagen en van de complottheorieën die daaruit zijn voortgekomen. De film reconstrueert aan de hand van opvallende details en filmopnames de inslagen in het Pentagon en het WTC met als conclusie: de officiële lezing klopt niet.

11 september | 21.00 uur

7080: jij en 9/11

Voor de generatie geboren in 7080 is 9/11 een markeringspunt; veel jonge mensen weten nog precies waar ze die dag waren. Maar markeert 9/11 niet ook het einde van de feesteconomie? Na de ondergang van een multiculturele samenleving waarin men rijk werd van creatieve ideeën waren er plots economische tegenslagen en etnische tegenstellingen. Welke invloed heeft 9/11 op het wereldbeeld van de generatie 7080? Statements en discussies met bekende en minder bekende 7080ers over de invloed van 9/11 op hun oordeel over discriminatie, veiligheid, de VS als wereldpolitie en hun visie op de toekomst.
Met Victoria Koblenko (Metro, Doodeind), Asis Aynan (Contrast), Jan Hoek (Spunk) en anderen.

11 september | 21.00 uur

9/11 en de werkelijkheidsperceptie

Aan de hand van de film Loose Change gaan we op zoek naar de functie, betekenis en achtergronden van alternatieve lezingen in het algemeen. Daarnaast staat 9/11 als 'mediaevent' centraal: hoe zijn onze populaire cultuur en werkelijksheidsperceptie beinvloed? Met cultuursocioloog Stef Aupers over het belang van complottheorieën in onze samenleving, journalist, publicist en de man achter www.daanspeak.com Daan de Wit over zijn opoffering voor de waarheid, terrorismedeskundige Edwin Bakker van Instituut Clingendael, Joost de Bloois, docent UvA, Gawie Keyser, journalist, Henk Blanken, journalist Mediablog.nl en hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen Anneke Smelik.

Dit programma is een samenwerking van INFOWARROOM, globalie en 7080 met dank aan Oxfam Novib, TNT en Stichting Democratie en Media.

debalie | kleine-gartmanplantsoen 10 amsterdam | www.debalie.nl |

films gratis, vanaf 21.00 uur toegang ¤ 6 (korting ¤ 4) |

reserveren via site of 020-5535100

---

Voor de programmaflyer:
Zie het origineel