Gemeente Amsterdam



Burgemeester Cohen bezoekt Turkije

4 september 2006
-
Hendrik Wooldrik

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 september brengt burgemeester Cohen, samen met een kleine Amsterdamse delegatie, een werkbezoek aan Turkije. Het bezoek bestaat uit drie onderdelen: de delegatie start met een eendaags bezoek aan Kocaeli, de stad waar Amsterdam sinds augustus 1999 een samenwerkingsverband heeft. Daarna brengt de delegatie een kennismakingsbezoek aan Istanbul. Het internationale beleid van de gemeente Amsterdam richt zich op landen van herkomst van veel Amsterdammers. In dit kader legt de delegatie dan ook een werkbezoek aan Istanbul af. Het werkbezoek wordt afgesloten met deelname aan de zg Mayors Summit die dit jaar in Istanbul wordt gehouden.

Partnerstad Kocaeli

Tijdens het werkbezoek aan de partnerstad Kocaeli, zal burgemeester Cohen een aantal afgeronde, lopende en nieuwe samenwerkingsprojecten bezoeken. Sinds de aardbeving in 1999 heeft Amsterdam een bijzondere band met deze stad. Amsterdam heeft destijds een team van bouwinspecteurs naar Kocaeli gestuurd om de getroffen gebouwen te inspecteren. Daarnaast heeft Amsterdam een aantal prefab woningen gefinancierd om de dakloos geworden inwoners op te vangen. Er is tevens gezamenlijk een programma opgezet voor de wederopbouw van de lokale brandweer en er is een sociale werkplaats opgezet. De burgemeester wil met eigen ogen de resultaten van deze samenwerkingsprojecten zien. Verder spreekt burgemeester Cohen met burgemeester Karaosmanoglu van Kocaeli over de voortgang van de samenwerking en zullen beide burgemeesters een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. De samenwerking voor de komende 4 jaar zal zich toespitsen op voortzetting van de samenwerking met de Brandweer van Kocaeli, Gezondheidszorg en Monumentenzorg.

Istanbul

Burgemeester Cohen brengt samen met de Rotterdamse burgemeester Opstelten een bezoek aan burgemeester Topbas van Istanbul. Onderwerpen van gesprek zijn de grote infrastructurele projecten die momenteel worden uitgevoerd in Istanbul en de bestuurlijke aanpak van de radicalisering. Burgemeester Cohen legt vervolgens bezoeken af aan diverse organisaties waarbij de volgende thema's aan de orde komen: vrouwenemancipatie, cultuur, mensenrechtensituatie, radicalisering en terrorismebestrijding, EU kandidatuur van Turkije.

Burgemeesters Conferentie

Tenslotte is de burgemeester aanwezig bij the World Mayor's Summit die dit jaar in Istanbul plaatsvindt. Thema van deze burgemeester conferentie is "Global Cities as the Meeting Point of Cultures and Civilisations'.

Pb-121