Amsterdam RAI
ZONNIGE HISWA TE WATER SUCCESVOL AFGESLOTEN

Met bijna 34.000 bezoekers en bijzonder tevreden exposanten is de 23ste editie van de HISWA te water succesvol afgesloten. De goede weersomstandigheden, extra activiteiten voor het publiek en een recordaantal boten aan de steigers zorgden voor ruim 1.000 bezoekers meer dan vorig jaar. Het publiek waardeerde de bootshow, die van 5 tot en met 10 september plaatsvond in Marina Seaport IJmuiden, met een 7,5. Exposanten gaven aan goede zaken gedaan te hebben.

Hoge aankoopintentie
Ook dit jaar blijken de watersporters weer met concrete aankoopplannen naar de beurs gekomen te zijn. Van alle bezoekers heeft 50% de intentie om op korte termijn een aanschaf te doen, terwijl 10% daadwerkelijk een aankoop deed op de beurs. De belangstelling voor het segment zeiljachten was met bijna 50% het hoogst. Ruim 40% was met name geïnteresseerd in motorjachten, motorkruisers en sportboten, terwijl de voorkeur van een op de tien bezoekers uitging naar sloepen. De bootshow scoorde een 7,5 en 85% van alle bezoekers gaf aan geheel of gedeeltelijk gevonden te hebben waarvoor ze naar de beurs gekomen waren. Deze percentages zijn afkomstig uit de voorlopige resultaten van het bezoekersonderzoek dat tijdens de beurs werd uitgevoerd.

Definitieve koopcontracten
Exposanten waren zeer te spreken over de kwaliteit van het publiek. Nog nooit was het bootbezit onder het publiek zo hoog; acht op de tien bezoekers beschikt over een eigen boot, waarvan velen zich dus kwamen oriënteren op een nieuw schip. Tientallen deelnemers tekenden definitieve koopcontracten of boekten afspraken voor proefvaarten die op korte termijn nog voor een positieve spin-off zullen zorgen. Daarmee hebben de exposanten een prima start gemaakt voor de verkopen van het komende vaarseizoen. Maar niet alleen de exposanten op de steigers toonden zich tevreden, de standhouders op de kade gaven eveneens aan goede zaken gedaan te hebben.

Contract verlengd met Marina Seaport IJmuiden
Tijdens de HISWA te water heeft HISWA RAI multimedia het contract voor verlenging met Marina Seaport IJmuiden officieel bekrachtigd. De HISWA te water zal in 2007 wederom in IJmuiden plaatsvinden. Tegelijkertijd voert de organisatie wel oriënterende gesprekken met diverse gemeentes en jachthavens voor een eventuele nieuwe locatie vanaf 2008. "We zijn bijzonder te spreken over de huidige locatie, maar de bereikbaarheid naar de jachthaven laat op de piekuren te wensen over. We hebben dit jaar de aanvoerstroom van bezoekers beter weten te reguleren door een apart parkeerterrein voor exposanten, het creëren van extra parkeerruimte en het inzetten van professionele verkeersbegeleiders," aldus Wim van der Loo, interim-directeur van HISWA RAI multimedia.

HISWA 2007 en HISWA te water 2007
De volgende HISWA te water is van dinsdag 4 tot en met zondag 9 september in Marina Seaport IJmuiden. Voor die tijd kunnen watersportliefhebbers van dinsdag 6 tot en met zondag 11 maart 2007 terecht in Amsterdam RAI. Op de HISWA 2007 komen alle takken van watersport aan bod.

IJmuiden, 11 september 2006
Noot voor de redactie (

Amsterdam RAI