KNHS


EHBO boek Paard op Hippiade gepresenteerd 10/9/2006

ERMELO (KNHS) - Tijdens het ochtendprogramma van de Hippiade voor paarden in Ermelo, die door duizenden bezoekers werd bezocht, werd een nieuwe KNHS uitgave gepresenteerd onder de titel "EHBO - Paard". EHBO-Paard is een standaardwerk geworden dat iedereen die met paarden omgaat zou moeten hebben gelezen, om in geval er iets onvoorziens met de gezondheid van een paard of pony gebeurt adequaat te kunnen handelen.

De hippische veterinairen Piet den Hartog, Evert Offereins en Peter Stolk hebben samen met Ing. Silke Fennema een boek geschreven dat gerust als standaardwerk mag worden omschreven. Het behandelt in een zeer toegankelijk taalgebruik in vijf hoofdstukken het paard en de pony. Lichaamsbouw en de lichaamsfuncties, het lichamelijk onderzoek, de aandoeningen, de verbandleer, het toedienen van medicijnen en calamiteiten en vervoer zijn de onderwerpen die uitgebreik aan de orde komen. Jaap Werners, vice-voorzitter van de KNHS, is er gepast trots op dat drie veterinairen die tot de top van de in paarden en pony's gespecialiseerde dierenartsen behoren een dergelijk standaardwerk samen met én voor de KNHS hebben willen realiseren.

Het doel van het boek is volgens de schrijvers tweeledig. In de eerste plaats om te dienen als naslagwerk en in de tweede plaats als cursusboek voor de mensen die de KNHS cursus 'EHBO bij paarden' willen volgen. Maar eigenlijk is het een boek geworden dat iedereen die met paarden omgaat zou moeten lezen.

Talloze foto's en goede tekeningen illustreren het populair geschreven boek, dat in de kantlijn ook heel veel nuttige tips bevat. Zoals het gegeven dat je het aanleggen van de verschillende verbanden vaak moet oefenen op gezonde, makke paarden. Steeds weer tracht het boek aan de hand van de vragen "Wat is het", "Waar kan ik het aan herkennen", "Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)" en "Hoe kan ik voorkomen dat ..", gedegen handvaten bieden om adequate eerste hulp te verlenen.

Het strak vormgegeven boek telt ruim 220 pagina's en vergeet niet te melden dat Robert Jones iets geheel anders is dan Dow Jones. Het boek is een uitgave van de KNHS en is daar te bestellen. De prijs van het boek bedraagt 45,-- euro.

Uitgever: KNHS, De Beek 125, 3852 PL Ermelo, Postbus 3040, 3850 CA Ermelo, tel. 0577-408200, website: www.knhs.nl

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen