Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

LNV akkoord met Dierenbescherming

Geen verder ophokleed voor watervogels

Den Haag, 11 september 2006 - Minister Veerman van LNV heeft gehoor gegeven aan de wens van de Dierenbescherming om de ophokplicht voor watervogels te versoepelen. Bij de aankondiging van de huidige ophokperiode in augustus bleek de minister de eisen voor tienduizenden watervogels stevig te hebben aangescherpt. De dieren mochten niet meer onder gaas, linten of netten worden ondergebracht, maar moesten per direct het hok in. Omdat dit ernstige welzijnsproblemen met zich meebrengt heeft de Dierenbescherming met succes gepleit voor versoepeling van de regels. Watervogels mogen onder fijn gaas of netten doorspetteren.

Tot grote schrik van watervogelhouders en de Dierenbescherming werd in augustus onverwacht een aanscherping van de ophokplicht afgekondigd. Voor vaccinatie van de dieren was niet voldoende tijd meer en het ophokken van watervogels impliceert grote welzijnsproblemen. Niet alleen vechten en pikken de vogels elkaar vanwege frustratie en ruimtegebrek, soms tot de dood erop volgt. Ook worden de vogels 'lek', ze verliezen hun vetlaag omdat ze niet meer in contact komen met water. Het gevolg is dat ze niet meer kunnen zwemmen. Dit leed kan de dieren nu dus bespaard worden, mits de eigenaar de vogels opgeeft bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) die ze na afloop steekproefsgewijs controleert op vogelgriep.

De Dierenbescherming is van mening dat deze versoepeling geen reden is voor watervogelhouders om hun dieren niet te vaccineren. Dat is immers de beste bescherming tegen vogelgriep. Bovendien is niet uit te sluiten dat het ministerie de ophokmaatregel in de toekomst alsnog afkondigt. In dat geval mogen alleen ingeënte vogels zich nog buiten bevinden. De Dierenbescherming gaat er dan ook van uit dat de houders die verantwoordelijkheid nemen voor de volgende ophokplicht.


---