Unicef



Anderhalf miljoen dode kinderen door vervuild water

11 september 2006, Genève - Steeds meer mensen, vooral in Afrika en Azië, lopen gevaar door het ontbreken van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Voor meer dan een miljard mensen is een kraan opendraaien en even de dorst lessen een utopie. Water uit een vies slootje is hun enige alternatief.

Ziektes als cholera en diarree kunnen zich daardoor gemakkelijk verspreiden, met alle dodelijke gevolgen van dien. In 2005 zijn naar schatting 1,6 miljoen kinderen overleden als gevolg van vervuild water en onvoldoende hygiëne. De toekomst ziet er slecht uit als er niet snel meer actie wordt ondernomen.

Een Unicef-project in Zambia voor schoon water. Een Unicef-project in Zambia voor schoon water.

Dat stelt een gezamenlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. "Ziektes bestrijden is onbegonnen werk, als er geen schoon water is."

Extra investeringen zijn noodzakelijk De kans is groot dat de millenniumdoelstellingen, acht belangrijke ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, over de kwaliteit van het water en sanitaire voorzieningen niet worden gehaald als er niet veel meer gedaan wordt om die doelstellingen te halen. Dat stelt het rapport MDG Drinking Water and Sanitation Target - The Urban and Rural Challenge of the Decade.

In 2000 is wereldwijd afgesproken het aantal mensen dat geen toegang had tot veilig drinkwater te halveren vóór het jaar 2015. Maar of dit streven gehaald zal worden, is zeer de vraag. Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Eén daarvan is de snelle bevolkingsgroei in vooral de grotere steden in arme landen.

Op dit moment heeft gemiddeld 95 procent van de stedelingen toegang tot veilig water en 80 procent tot sanitaire voorzieningen. Dat klinkt redelijk positief, maar door de steeds grotere urbanisatie, zijn veel investeringen nodig om deze percentages te verbeteren en op z'n minst te handhaven.

Het tweede probleem dat het rapport constateert, is dat er te weinig aandacht is voor investeringen in water- en sanitaire voorzieningen. De WHO en Unicef pleiten voor meer aandacht van politici voor dit probleem en voor meer geld voor infrastructurele projecten en training. Alleen dan kunnen meer mensen rekenen op schoon water.

Tragedie
"Het zou een tragedie zijn als we het millenniumdoel niet halen waar het gaat om het realiseren van betere water- en sanitaire voorzieningen", zegt Andes Nordström van de WHO. "Alle pogingen om ziektes zoals diarree te bestrijden, zijn gedoemd te mislukken als mensen niet de beschikking hebben over schoon water. Het rapport benadrukt de nieuwe strategie van de WHO om meer in te zetten op preventie. Eén op de vier zieken kan voorkomen worden door een hygiënische omgeving. Schoon water is dus een zeer goede preventieve maatregel."

Vooral de landen ten zuiden van de Sahara verdienen extra aandacht. Het aantal mensen dat niet over schoon drinkwater beschikt is hier de afgelopen jaren met 23 procent gestegen. Het totale aantal mensen dat op dit moment geen structurele toegang heeft tot schoon water is 44 procent. Daarnaast heeft slechts 37 procent van de mensen de beschikking over goede sanitaire voorzieningen.

Succesverhaal
Hoewel het rapport behoorlijk pessimistisch is, noemt het ook een succesverhaal: Ethiopië. In dit Oost-Afrikaanse land had in 2003 nog geen drie procent van de mensen toegang tot sanitaire voorzieningen. En hoop op verbetering was er niet, want in elk district werden jaarlijks slechts 100 toiletten geïnstalleerd. Maar dankzij een intensieve campagne van de overheid is dit aantal opgelopen naar 26.400 per district.

Bron: WHO