Internet Society Nederland

ISOC Awards 2006

12 september 2006

Internet Society Nederland zet jaarlijks de ontwikkelingen binnen en rondom de internetgemeenschap op een rijtje, en wijst daarbinnen de belangrijkste initiatieven aan. Met de ISOC Awards wil Internet Society vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen, en daardoor een stimulans betekenen voor de verdere groei van internet en breedverspreide kennis daarover.

Op 12 september 2006 zal de uitreiking plaatsvinden tijdens het ISOC Awards 2006 evenement op de Philips High Tech Campus in Eindhoven. In de jury's nemen bekende namen zoals Koos Andriessen, Trude Maas, Rob van Kranenburg, Janine Huizer, Martin Jurgens, Hein Albeda, Arie Altena en Herbert-Jan Hiep deel.

Lees verder over de Awards, wie er in de jury's zitten of over hoe je iemand kunt nomineren (kan tot maandag 21 augustus 2006).

Voorafgaand aan de bijeenkomst een bijzondere lezing van de Amerikaan Ken Wasch (president van Software & Information Industry Association en mede-oprichter van de ODF Alliance. Daarna zal een panel onder leiding van ISOC-directeur Michiel Leenaars proberen om de mogelijkheden voor Nederland op dit zeer actuele gebied bloot te leggen.

Programma

19:30 Ontvangst
20:00 Opening door Tom Kok (voorzitter ISOC.nl) 20.05 Keynote speech door Ken Wasch (President Software & Information Industry Association en member van het executive committee van de ODF Alliance)
20.45 Paneldiscussie over ODF in Nederland o.l.v. Michiel Leenaars (directeur ISOC.nl)
21.10

Uitreiking van de ISOC Awards 2006.

* Beste maatschappelijk initiatief

* Beste overheidsinitiatief

* Veiligheid en privacy

* Internet en de kunsten (net-art)

21.50 Afsluiting van het praatgedeelte door Tom Kok tot 23.00 Aansluitend hapjes en drankjes, met dank aan IBM en Stichting Internet Domeinregistratie Nederland voor de gastvrijheid. Dat betekent onder het genot van een drankje bijpraten met andere leden en beslissers uit bedrijfsleven, het culturele veld en overheid.

Over Kenneth Wash

Kenneth Wash Kenneth Wash is president van de Software & Information Industry Association (SIIA), een van de belangrijkste brancheorganisatie in de Amerikaanse software en contentindustrie. SIAA heeft meer dan 600 bedrijven als lid die zich bezighouden met software, content, en datahandel. SIAA is een samensmelting van de voormalige Software Publishers Association (SPA) en de Information Industry Association.

Hij is een van de oprichters van de ODF Alliance, een not-for profitorganisatie met onder meer Google, IBM, SUN Microsystems, de Chinese Academy of Sciences en Oracle als leden.

Over het thema: Innovatie en kwaliteitsverbetering dankzij standaarden

Het inhoudelijke thema van de bijeenkomst van dit jaar is "Innovatie en kwaliteitsverbetering dankzij standaarden". Recentelijk ging de Belgische overheid, in het kielzog van een aantal andere overheden, over tot het exclusief gebruik van Open Document Format. ODF is een standaard vanuit de Internationale Standaarden Organisatie die losse merkafhankelijke tekstverwerkingsbestandsformaten zoals Microsoft Word en Excel, Wordperfect en Abiword vervangt door een internationale standaard die geschikt is voor alle tekstverwerkers, spreadsheets en presentatiesoftware (en alle andere software op de desktop en server die met die bestanden moeten werken). ISO is een internationaal samenwerkingsverband tussen meer dan 150 nationale standaardisatieorganisaties, en is verantwoordelijk voor zo'n vijftienduizend standaarden die we dagelijks gebruiken - onder meer het A4-tje, de ISO-veiligheidsnormeringen, ISO-100 fotorolletjes etcetera.

In Nederland kennen we de in de Tweede Kamer unaniem aangenomen motie Vendrik, die de Nederlandse regering verzoekt om ervoor te zorgen dat eind dit jaar alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet. Veel Nederlandse overheden lopen nog achter bij het halen van deze doelstelling, en verkeren zelfs in een situatie dat intern vrijwel exclusief bestandsformaten worden gebruikt die niet eens aan de Archiefwet voldoen (zoals bijvoorbeeld het Microsoft Word .doc-formaat).

Het gebruik van ODF zal de innovatie in de officewereld sterk doen toenemen, terwijl het tegelijkertijd voor dalende prijzen, digitale duurzaamheid van informatie en een betere concurrentiepositie voor Nederlandse IT-bedrijven zal leiden.