Gemeente Stein


Bewonersavonden
22-08-2006

De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek doen gezamenlijk onderzoek naar de behoeften van bewoners op het gebied van welzijn, wonen en zorg. In de proefkernen Meers en Berg aan de Maas is men in het voorjaar van start gegaan met een schriftelijke enquête. Deze enquête is afgerond en wordt uitgewerkt in een beschrijving van wensen en behoeften van het dorp. Deze analyse wordt zoals beloofd nog eens bij de bewoners gecheckt.
Onder het motto Samen voor het dorp gaat de gemeente een eerste serie wijkavonden organiseren.

De volgende data zijn gepland:
Dinsdag 12 september om 19.30 uur in fanfarezaal de Hoorn in Meers. Dinsdag 19 september om 19.30 uur in het Multifunctioneel Centrum in Berg aan de Maas.
De zaal is vanaf 19.00 u geopend en elke bezoeker wordt verwelkomd met koffie en een attentie die stemt tot nadenken.

De schriftelijke enquête start dit najaar in de overige kernen van Stein. De inspraakavonden naar aanleiding van deze onderzoeken zijn gepland in januari 2007.

De voornaamste conclusies worden samengevat in een sociale structuurschets van het dorp en vergeleken met andere regionale dorpskernen.
Het gemeentelijk beleid over de voorzieningen in de dorpen kan hierop worden afgestemd. Als vervolg op dit onderzoek wordt een algemeen gemeentelijk actieplan op het gebied van leefbaarheid kleine kernen gepresenteerd.
Bewoners kunnen vervolgens samen met de gemeente de handen in elkaar slaan om dit actieplan toe te spitsen op hun eigen leefomgeving. Dit resulteert in een ontwikkelingsplan voor het dorp. De wensen met betrekking tot de leefomgeving kunnen voor ieder dorp verschillend zijn. Dit betekent veel met de inwoners van elk dorp communiceren en ze nauw bij de plannen betrekken .

In de komende uitgaven van de Schakel zullen de wijkanalyses van Meers en Berg worden beschreven. De voornaamste conclusies zullen thema zijn tijdens de bewonersavond.