Wageningen Universiteit

12 sep 2006 12:30 - 12 sep 2006 13:10
Onderdeel: Wageningen UR
Locatie: Biotechnion, zaal 54, Bomenweg 2, 6703 HD Wageningen (Gebouw 307)
Organisatie: Studium Generale Wageningen Universiteit

Filosofen over ontstaan en wezen van de wereld.

We beginnen bij Plato volgens wie wij mensen slechts grotbewoners zijn, âs nachts kijkend naar schaduwen op een rotswand, veroorzaakt door een kampvuur. Intussen fantaseren wij over hoe de werkelijkheid die de schaduwen veroorzaakt er uit zou kunnen zien. Maar helaas, omdraaien kunnen wij ons niet.
Â
In het tweede college blijkt de aardse tijd tussentijd, die in het niet valt bij de eeuwigheid. We zijn aangeland bij de werkelijkheid van christelijke filosofen als Augustinus.

In het college 3 belanden we bij enkele vroeg moderne opvattingen, met onder andere Descartes, Hegel en Nietzsche. Ons bewustzijn staat oog in oog met het onmetelijke, zwijgende heelal.

Speciale aandacht is er tenslotte voor Darwin en de geboorte van het moderne wereldbeeld. College 4 introduceert Darwinâs kijk op de organische wereld en de filosofische implicaties daarvan. Verklaart de natuurlijk selectie ook doelgerichtheid in het verschijnsel kennis? En hoe verklaar je de moraal?

In laatste college staat het ontstaan van de menselijke geest centraal. De verschillen tussen mensen en andere dieren zijn nog steeds onderwerp van veel onderzoek en felle debatten, maar de toegenomen kennis suggereert in ieder geval dat de uniciteit van de mens stapsgewijs tot stand is gekomen. Als gevolg van een serie toevallige samenlopen van omstandigheden.

De eerste drie colleges worden gegeven door Charles Vergeer, docent Wijsbegeerte en Ethiek aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. De laatste twee colleges worden gegeven door Pouwel Slurink. Hij promoveerde op de invloed van Darwin op de filosofie.

De vijf colleges worden gegeven op dinsdag 12, 19 en 26 september en 3 en 10 oktober van 12.30 tot 13.10 uur, met vervolgens de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Informatie
Adri.Bolt@wur.nl