Ingezonden persbericht


'De gesluierde dame, het gezicht achter de paddestoel' Tentoonstelling in Biesboschcentrum Dordrecht, 12 september - 26 november 2006

In de tentoonstelling 'De gesluierde dame, het gezicht achter de paddestoel' wordt het publiek via 19 aquarellen van de Franse illustrator en paddestoelendeskundige Roland Sabatier meegevoerd in de mystieke wereld van de paddestoel.

Sabatier heeft van vrijwel iedere paddestoelensoort een karakteristieke beeltenis vastgelegd. In zijn aquarellen worden op humoristische wijze de eigenaardigheden van de verschillende paddestoelen uitvergroot. Hiermee geeft hij letterlijk iedere paddestoel een eigen gezicht en karakter. Elke in de tentoonstelling afgebeelde paddestoel houdt zichzelf een spiegel voor en vertelt in versjes over zijn leven. Zo spreekt de Karbolchampignon:

'Ook al heet ik champignon,
Van mij snoepen is best dom.
Dus laat je niet misleiden door mijn naam,
Maar laat me in de weiden staan.'

De bezoekers van de tentoonstelling kunnen bij kabouterhuisjes aankloppen om meer over de paddestoelen te weten te komen. Dan vertelt het geluid van wroetende varkens en blaffende jachthonden dat de Zomertruffel een echte delicatesse is en maakt een afschrikwekkend tafereel duidelijk dat de Groene Knolameniet erg giftig is.

De combinatie van de aquarellen, versjes en kabouterhuisjes maakt de tentoonstelling erg aantrekkelijk voor kinderen vanaf een jaar of acht. Spelenderwijs leren ze wat een paddestoel is, hoe ze leven en wat mensen ermee kunnen doen.

De tentoonstelling 'De gesluierde dame, het gezicht achter de paddestoel' is van 12 september tot en met 26 november 2006 te bezichtigen in Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht, T 078 630 53 53. Het Biesboschcentrum is open van dinsdag tot en met zondag, 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.



Ingezonden persbericht