Ingezonden persbericht


Persuitnodiging:

"motie vendrik: de stand van zaken"

"isoc awards 2006"

met Ken Wasch (SIIA), Kees Vendrik (Tweede Kamer), Martin Rem (ICT-Regie), Peter Strickx (Belgische Federale Overheidsdienst Informatie- en Telecommunicatietechnologie) en Michiel Leenaars (ISOC.nl)

Den Haag, 30 augustus 2006

Op 12 september a.s. in Eindhoven organiseert ISOC.nl een bijzonder interessante discussie rondom het ICT-beleid in de komende kabinetsperiode en de rol van de zogenaamde "motie Vendrik" hierbij. Met die unaniem aangenomen motie vraagt de Tweede Kamer de regering om voor eind van 2006 ervoor gezorgd te hebben dat alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet. In Nederland verkeren veel overheden nog in een situatie dat intern vrijwel exclusief bestandsformaten worden gebruikt die zelfs niet eens aan de Archiefwet voldoen (zoals bijvoorbeeld het Microsoft Word .doc-formaat) - laat staan dat men al vorderingen heeft gemaakt om te evolueren richting open standaarden zoals onze volksvertegenwoordigers de regering hebben verzocht.

De discussie wordt ingeleid door de Amerikaan Ken Wasch. ICT-veteraan Kenneth Wasch is president van de Software & Information Industry Association (SIIA), een van de belangrijkste brancheorganisatie in de Amerikaanse software en contentindustrie. SIAA heeft meer dan 600 bedrijven als lid die zich bezighouden met software, content, en datahandel. SIIA is een samensmelting van de voormalige Software Publishers Association (SPA) en de Information Industry Association. Wasch is al meer dan dertig jaar een spilfiguur in het Amerikaanse en internationale ICT-veld.

Wasch zal uitgebreid ingaan op het belang van open standaarden voor innovatie en kwaliteitsverbetering, en met name op het belang van het Open Document Format. ODF is de veelgeroemde standaard vanuit de Internationale Standaarden Organisatie die losse merkafhankelijke tekstverwerkingsbestandsformaten zoals Microsoft Word en Excel, Wordperfect en Abiword vervangt door een internationaal gedeeld bestandsformaat dat geschikt is voor alle tekstverwerkers, spreadsheets en presentatiesoftware (en alle andere software op de desktop en server die met dergelijke bestanden moeten werken). Dat is van groot belang voor digitale duurzaamheid, meer concurrentie en meer innovatie. In het kader van "De Belgen doen het beter": terwijl in Nederland overheden nog ver achter bij het halen van de doelstellingen van de dit jaar te implementeren motie-Vendrik, is in Belgie de overheid al gewoon overgegaan tot het in de nabije toekomst verplicht stellen van gebruik open standaarden - waarbij het Open Document Format met name genoemd wordt. Die verplichting geldt naar buiten maar ook voor intern documentverkeer binnen de overheid. Wasch is een van de zes oprichters van de ODF Alliance, een internationaal platform voor kennisuitwisseling over deze standaard, en daarom bij uitstek geschikt om Nederland te helpen om weer aansluiting te vinden bij de rest van de wereld.

Aansluitend zal een panel met experts onder leiding van ISOC-directeur Michiel Leenaars discussieren over het ICT-beleid van de komende regeringsperiode. Met de Belgen als voorbeeld, zal een volgend kabinet Nederland niet langer op achterstand houden? Wat voor implicaties heeft dit? Waar moet de overheid op letten, en wat zijn de mogelijkheden. In het panel zitten naast Wasch onder meer Kees Vendrik (Tweede Kamerlid voor Groen Links en zoals voor de hand ligt de indiener van de oorspronkelijke motie Vendrik), Martin Rem (directeur van ICT-regie) en Peter Strickx (CTO van de Belgische Federale Overheidsdienst Informatie- en Telecommunicatietechnologie, en een sleutelfiguur bij de voorsprong die Belgie op dit moment aan het opbouwen is). Kortom, een vooruitblik op de ICT-plannen van de overheid die de toon zal zetten.

Meer info: http://isoc.nl/activ/2006-awards.htm
Inschrijven: http://isoc.nl/registratie

***********

Deze discussie maakt deel uit van het programma van de jaarlijkse uitreiking van de ISOC Awards op de Philips High Tech Campus in Eindhoven (Prof. Holstlaan 4 5656 AA Eindhoven) op 12 september 2006. Internet Society Nederland zet jaarlijks de ontwikkelingen binnen en rondom de internetgemeenschap op een rijtje, en wijst daarbinnen de belangrijkste initiatieven aan. Met de ISOC Awards wil Internet Society vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen, en daardoor een stimulans betekenen voor de verdere groei van internet en breedverspreide kennis daarover.

Er worden dit jaar vier awards, voor "Beste maatschappelijk initiatief", "Beste overheidsinitiatief", "Internet en de kunsten" en voor het eerst ook in de categorie "Veiligheid en privacy". De kandidaten worden genomineerd door de leden van ISOC.nl en via de website van de vereniging. In de jury's nemen bekende namen zoals Koos Andriessen, Trude Maas, Rob van Kranenburg, Janine Huizer, Martin Jurgens, Hein Albeda, Arie Altena, Tonnus Oosterhoff en Nat Muller deel.

Op donderdag 29 augustus zijn de nominaties bekend gemaakt, in iedere categorie is er een shortlist van zes kandidaten. De kandidaten op de vier shortlists varieren van kleinschalige projecten van individuele kunstenaars zoals Joes Koppers en Niels Schraeder, maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek (Tribler en de Vrije Universiteit met het project over de RFID Guardian) tot en met miljoenenprojecten op infrastructuurgebied zoals LOFAR en Gigaport Next Generation. In de nieuwe categorie 'Privacy en veiligheid' is schrijfster Karin Spaink zowel persoonlijk genomineerd voor haar onderzoek "Medische geheimen" als met de stichting Bits of Freedom, waarvan zij voorzitter is. Ze moet daarbij wel opboksen tegen onder meer het succesvolle NLnet Labs, online magazine Netkwesties en het College Bescherming Persoonsgegevens en de eerder genoemde RFID-projecten vanuit de Vrije Universiteit.

---------------------------