Technische Universiteit Delft

Supergeleiding
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. H.T. Man: "Carbon Nanotube-based superconducting and ferromagnetic hybrid systems"

12 september 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. H.T. Man | natuurkundig ingenieur
promotor | Prof.dr.ir. T.M. Klapwijk (TNW)
toeg.prom | Dr. A.F. Morpurgo (UHD-TNW)

Carbon Nanotube-based superconducting and ferromagnetic hybrid systems

Koolstof nanobuizen zijn moleculen met uitzonderlijke fysische eigenschappen, die uitermate nuttig zijn voor toepassingen in het groeiende vakgebied van de nanotechnologie. Daarnaast zijn ze door hun speciale elektrische eigenschappen zeer geschikt voor experimenten naar de fundamentele eigenschappen van één-dimensionale elektronische systemen. Dit proefschrift beschrijft een serie van experimenten en een korte numerieke studie met als doel een dieper begrip van de lage-temperatuur elektrische transport van enkelwandige koolstof nanobuizen.

In dit werk heeft de Delftse promovendus een eerste experimentele studie gedaan naar het effect van kwantum interferentie in enkelwandige nanobuizen met wanorde, wat leidt tot de observatie van zwakke lokalisatie en geleidingsfluctuaties. De focus verschoof toen naar systemen met supergeleidende of ferromagnetische contacten, waar we allereerst een fenomenologisch model opperen om de experimenten van een vorige studie met supergeleidende contacten te beschrijven. We hebben ook enkelwandige nanobuizen gecontacteerd met een supergeleider met een grote energiekloof, NbTiN, om de wisselwerking tussen Coulomb blokkade, de eindige level spacing en de supergeleidende energiekloof te bestuderen. En als laatste, een experimentele studie naar nanobuizen met hoogtransparante ferromagnetische contacten laten zien dat het spinafhankelijke magnetoweerstand door kwantum interferentie tot stand komt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.