Technische Universiteit Delft

Stedenbouw
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van B.E. Cuenya: "Large urban projects and social actors. Forces supporting and opposing the production process of the Retiro Project, Buenos Aires 1991-2001"

12 september 2006 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

B.E. Cuenya | Arquitecta, Argentinië
promotor | Prof.dr. P. Drewe (Bk)
toeg.prom | Dr. E.D. Hulsbergen (UHD-Bk)

Large urban projects and social actors. Forces supporting and opposing the production process of the Retiro Project, Buenos Aires 1991-2001 Grootschalige stedelijke projecten geïnitieerd door de publieke sector in strategisch belangrijke gebieden komen steeds meer voor in Latijns Amerika, in de context van mondialisering. Als stedelijke interventie zijn zij onderwerp van tegenstellingen tussen publieke en academische territoria. De schaal en complexiteit van deze interventies stellen vraagtekens bij de stedelijke raamwerken en grondgebruikvoorschriften; zij herdefiniëren economische kansen, wekken spanningen op in lokale financiering, geven nieuwe dimensies aan politieke ruimten, en veranderen de kaart met posities die worden ingenomen door stedelijke actoren. Grote stedelijke projecten genereren buitengewone baten èn schade, die nauwelijks zijn onderzocht.

Het onderzoek in dit boek betreft het productieproces van een groot stedelijke project, in gang gezet door de Staat en gericht op het creëren van een nieuwe stedelijke centraliteit, aan de hand van de analyse van een casus die als model dient. De analyse is gericht op de ondersteunende en oppositionele krachten van diverse betrokken maatschappelijke actoren (Staat, economie, gemeenschap en politiek) die aan het daglicht treden op het moment waarop de politieke beslissing om het project in gang te zetten wordt genomen, en die dan van invloed zijn op de ontwikkeling en uiteindelijk resultaat. Het algemene doel van het onderzoek is conceptuele en empirische elementen aan te voeren die helpen om de interactie te begrijpen tussen enerzijds de productie van nieuw gebouwde ruimten en anderzijds de sociale krachten. Tevens is het doel licht te werpen op hoe deze interactie het management van grote hedendaagse projecten beïnvloedt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.