Ingezonden persbericht


Lezing Nederlandse Genealogische Vereniging in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Jos Kaldenbach, deskundige op het gebied van genealogisch onderzoek in Duitsland, zal op dinsdag 12 september om 19.30 uur een lezing geven over de Hannekemaaiers, Haringvissers en andere Hollandgangers. Deze Duitse gastarbeiders kwamen vanaf de 16e eeuw massaal naar Nederland om hier een zakcent bij te verdienen. Bijna iedere Nederlander heeft daardoor ergens in zijn of haar genealogisch onderzoek (of achtergrond) wel een Duitse voorouder.

Vanaf de 16e eeuw kwamen elk jaar duizenden vreemdelingen, voornamelijk Duitsers, naar Nederland om geld bij te verdienen. De Gouden Eeuw was niet mogelijk geweest zonder deze gastarbeiders, de voorlopers van de huidige "asperge-Polen". De schepen van de VOC waren immers voor meer dan de helft bezet met buitenlandse bemanningsleden en ook walvis- en robbenvangers kwamen in het hoogseizoen vanuit het Oosten naar Den Helder om geld te verdienen. Daarnaast kwamen er Koblenzkes met steengoed, Lipskers, Höpsters en Oldenburgers om te metselen en stucadoren en Lapjespoepen en Teuten. Verder ook artiesten, dijklui, scharensliepen, koperslagers, ketellappers, paardenhaarhandelaren, turfstekers en vele anderen die hun specialiteiten kwamen vertonen of verkopen. De bekendste familienamen die daar nu van getuigen zijn onder andere, Blokker, Brenninkmeyer, Brinkmann en Brüggemann, maar ook duizenden verhollandste namen zoals Belleman, Borghols en Bos. Vele Nederlanders stammen van deze immigranten af. De totale omvang van deze volksverhuizing wordt op 5 miljoen migraties geschat.

Jos Kaldenbach is bestuurslid van de NGV en een groot kenner van de genalogische banden tussen Nederland en Duitsland. Geïnteresseerden voor deze gratis toegankelijke lezing kunnen vanaf 19.00 uur terecht in de Ontginningszaal in Nieuw Land Erfgoedcentrum, waar ook literatuur over dit onderwerp ingezien kan worden. Vragen over het onderwerp kunnen ook van tevoren per mail gesteld worden via jos.kaldenbach@tiscali.nl. Deze zullen zo mogelijk tijdens deze avond worden beantwoord.

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een landelijke vereniging die de belangen van genealogen behartigt, hen bij het onderzoek ondersteunt en hiervoor diverse activiteiten organiseert. De vereniging is in 1946 opgericht en heeft nu circa 10.000 leden, genealogen van beginners tot vergevorderden. Ook in Flevoland is er een NGV-afdeling, die nu ongeveer180 leden telt. Het bestuur van afdeling Flevoland organiseert voor haar leden lezingen over genealogie (=stamboomonderzoek), heraldiek (=wapenkunde), genealogische computer-programma's maar ook lezingen over historische onderwerpen met genealogische raakvlakken. Zie ook www.ngv.nl.