Technische Universiteit Eindhoven

04-09-2006: TU Eindhoven stimuleert carrières vrouwelijke wetenschappers

Over de hele linie kent Nederland te weinig vrouwen in de top van de wetenschap. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wil dat tij keren. Zij heeft daarvoor vijf extra vrouwelijke talentvolle wetenschappers aangesteld. Dit is een eerste stap in een nieuw carrièrebeleid gericht op het stimuleren van vrouwelijke wetenschappers. Op dinsdag 12 september wordt dit feit met kracht bijgezet met de bijeenkomst Women in Science: TU/e in Balance aan de TU/e, met minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als gastspreker.

In de huidige kenniseconomie is een belangrijke rol weggelegd voor universiteiten. Zij moeten voldoende afgestudeerden en wetenschappers opleiden van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Een knelpunt dat zich daarbij voordoet is de beperkte doorstroming van vrouwen naar hogere wetenschappelijke posities. In Nederland is gemiddeld nog geen 10% van de hoogleraren en 16 % van de universitair hoofddocenten vrouw. In Eindhoven is dat voor beide functies 3%.

De TU/e beseft dat met deze ondervertegenwoordiging veel talent verloren kan gaan. Een meer evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen is belangrijk voor het innovatieve vermogen van de universiteit. Zij heeft dan ook een initiatief ontwikkeld om meer vrouwen op hogere wetenschapsfuncties te benoemen. Via een internationale wervingscampagne zijn nu vijf veelbelovende vrouwelijke wetenschappers aangetrokken. Zij beginnen als universitair docent en kunnen in een paar jaar tijd doorstromen naar universitair hoofddocent. Daarbij worden zij intensief begeleid door de TU/e.

Daarnaast zal de TU/e ook op andere fronten zorgen voor verbetering. De bijeenkomst Women in Science: TU/e in Balance op dinsdag 12 september is er op gericht om knelpunten én oplossingsrichtingen te bespreken. Een bijzondere gast is minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die vanuit zijn verantwoordelijkheid voor emancipatiezaken zal aangeven wat de overheid kan doen. Hij zal tevens het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boek Curious Careers. Dit boek is door de Stichting Historie der Techniek opgesteld, en geeft een indringende blik op de geschiedenis en ontwikkeling van vrouwen in de wetenschap.

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van de TU/e van 16.00 uur tot 17.50 uur, en is voor iedereen toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.tue.nl/women-in-science.