Onthulling kunstproject op campus TU Eindhoven

States of nature

Onthulling kunstproject op campus TU Eindhoven
States of Nature combineert kunst, techniek en natuur

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt een groots kunstwerk gerealiseerd. In het jaar dat de universiteit haar 50-jarig bestaan viert, onthult Stichting Natuurkunst op 12 september het kunstwerk 'SOH19 States of Nature'. Op initiatief van studenten Technische Natuurkunde ontwierp Alex Vermeulen het kunstwerk en het bijbehorende boek als onderdeel van zijn multimediaproject States of Humanity (SOH).

Kunstproject 'SOH19 States of Nature'
Het landschappelijk sculptuur 'SOH19 States of Nature' bestaat uit een vijver van 1700 m2 met daarin 88 grote zwarte, drijvende eieren. Het is daarmee een van de grootste kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland. Elk ei is voorzien van een zonnepaneel. De zonne-energie van de eieren samen wordt omgezet in een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat een mensfiguur in het midden van de vijver omhoog en omlaag beweegt. Het opgewekte elektrische vermogen is afhankelijk van de zon, de bewolking en de wind, en bepaalt hoe hoog de centrale sculptuur zweeft. 's Ochtends komt de figuur van onder de waterspiegel tevoorschijn. 'SOH19 States of Nature' vormt zo een krachtig beeld van de dynamische relatie tussen de natuurlijke elementen, techniek en kunst. Andere SOH projecten waren o.a. te zien in het van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Holland Festival, Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en the New Museum of Contemporary Art New York.

Stichting Natuurkunst
Verenigd in Stichting Natuurkunst hebben ruim 30 natuurkundestudenten zo'n vijf jaar aan de realisatie gewerkt en het benodigde budget van ruim vierhonderdduizend euro bijeen gekregen. Het is uitzonderlijk dat een project van dergelijke omvang door studenten wordt gerealiseerd. Het project wordt gesteund door vele verschillende partijen: universiteit, bedrijfsleven, kunstwereld en overheid leveren allemaal een essentiële bijdrage aan de totstandkoming van dit kunstwerk. Dit benadrukt het veelzijdige karakter van het kunstwerk.

Onthulling
Op dinsdagmiddag 12 september zal de onthulling van het kunstwerk plaatsvinden. In samenwerking met vuurkunstenaar Erik Hobijn en DJ Eddy De Clercq zal dit op spectaculaire wijze worden vormgegeven. In totaal verwachten de organisatoren zo'n duizend regionale, nationale en internationale belangstellenden te mogen verwelkomen. Op dit moment is de bouw van het kunstwerk in volle gang. Het wordt gerealiseerd op een plaats bij de ingang tot de campus van de TU/e, naast het riviertje De Dommel en de gebouwen Vertigo en Kennispoort aan de Dommelfietsroute.

Het boek 'SOH19 States of Nature: Sun enlightenment'
In het kader van dit project wordt een internationale publicatie uitgegeven. Het boek met de titel 'SOH19 States of Nature: Sun enlightenment' wordt eveneens op 12 september gepresenteerd. Het boek belicht, in 144 pagina's, de thema's en de ontstaansgeschiedenis van het kunstwerk. Hierbij ligt de nadruk op de raakvlakken tussen de disciplines die bij de creatie van het kunstwerk naar voren zijn gekomen: van fysica tot kunst, van techniek tot spiritualiteit, van zonnecultus tot duurzame ontwikkeling en van biologische processen tot sociale interactie.
Bijdragen zijn onder meer van auteurs als Marcel Möring ('Het grote Verlangen'), Vincent Icke (astrofysicus), Robert Greene ('The 48 Laws of Power'), IJsbrand van Veelen (VPRO), Koert van Mensvoort (TU/e) en Jan van Adrichem (Stedelijk Museum Amsterdam).

'SOH19 States of Nature'
artistiek concept: Alex Vermeulen, www.syndicaat.org
Technisch concept: Stichting Natuurkunst, www.natuurkunst.nl Locatie: Campus Technische Universiteit Eindhoven

'SOH19 States of Nature: Sun enlightement'
Alex Vermeulen & Frans Snik (redactie)
144 pagina's
Uitgeverij Pijama


Noot voor de redactie,