Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|5 september 2006                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Utrecht werkt aan een bereikbare en schone stad

KORTPARKEREN IN EN OM HET CENTRUM DUURDER

Om groei van het autogebruik in de stad af te remmen verhoogt de gemeente Utrecht met ingang van 1 januari 2007 de tarieven voor kortparkeren. Bezoekers van Utrecht - die hun auto in en om het centrum kwijt willen - moeten daarvoor meer betalen. Het besluit van college van burgemeester en wethouders maakt deel uit van een omvangrijk pakket maatregelen om de bereikbaarheid en de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Daarbij gaat het onder meer om het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer en fiets, en het verbeteren van de doorstroming van het autoverkeer naar en uit de stad. Met de extra inkomsten uit de parkeergelden willen B & W projecten financieren die ten goede komen aan de luchtkwaliteit van de inwoners en de bereikbaarheid van de stad.

De afgelopen 10 jaar is zowel het autobezit als het autogebruik in de stad fors gestegen. Die groei zet door onder meer door de bouw van Leidsche Rijn (80.000 inwoners extra), de ontwikkeling van het Stationsgebied maar ook door de populariteit van Utrecht als stad om te wonen, werken en te recreëren. Het vele en groeiende autogebruik zorgt voor het dichtslibben van wegen naar het centrum en heeft een nadelige invloed op de luchtkwaliteit in de stad.

Maatregelen voor een bereikbare en schone stad
In het collegeprogramma 2006-2010 zijn bereikbaarheid en luchtkwaliteit belangrijke thema's. Het college van burgemeester en wethouders stellen in het kort de volgende maatregelen voor:
. Verhoging parkeertarieven en uitbreiding betaald parkeertijden in de binnenstad. Voor bedrijven en bewoners met een parkeervergunning blijven de tarieven (behoudens inflatiecorrectie) gelijk.
. Uitbreiding van transferia en de aanleg van tijdelijke Park& Rides aan de randen van de stad om autobezoekers de mogelijkheid te bieden goedkoop te parkeren en gemakkelijk per openbaar vervoer verder te reizen.
. Betere doorstroming van het autoverkeer in en om de stad door inzet van dynamisch verkeersmanagement. Het gaat hierom een intelligent verwijzingssysteem bij (weg)werkzaamheden om filevorming te beperken.
. Samenwerking met bedrijfsleven om werknemers te stimuleren van het openbaar vervoer gebruik te maken.
. Het promoten van openbaar vervoer en fiets als concurrerend alternatief voor de auto. Zowel het bus- als treinnetwerk wordt uitgebreid. Fietsroutes worden verbeterd en nieuw aangelegd. Er komen meer en goedkopere fietsenstallingen. De tarieven van gemeentelijke fietsenstallingen gaan per 2007 omlaag van E 0.80 naar E 0.50.
. Uitvoering van het gemeentelijk Actieplan Luchtkwaliteit. Hiermee kan Utrecht tijdig voldoen aan Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit. Veel van de noodzakelijke maatregelen hebben te maken met het sturen op een schoner mobiliteitsysteem in de stad. De parkeermaatregelen zijn daar een onderdeel van. Het definitieve Actieplan Luchtkwaliteit wordt naar verwachting 12 september door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Een uitgebreide lijst met de geplande maatregelen is te vinden op www.utrecht.nl/parkeermaatregelen en binnenkort op www.utrecht.nl/milieu/lucht


Procedure vaststelling parkeertarieven
De parkeertarieven worden vastgesteld bij de begrotingsbehandeling op 9 november. Wethouder Tymon de Weger van Bereikbaarheid, Luchtkwaliteit en Milieu geeft bewoners en ondernemers uitleg over het hoe en waarom van de parkeermaatregelen resp. op maandag 18 en 25 september. Bij de laatste bijeenkomst is ook wethouder Marka Spit van Economische Zaken aanwezig.

Noot voor de media:
Bij dit persbericht is verkrijgbaar een tarievenoverzicht straatparkeren (voor en na 1 januari 2007) en een inhoudelijke toelichting van het (parkeer)maatregelenpakket.
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen 06-270 30 714


---- --