Wageningen Universiteit

12 sep 2006 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. J.H.M. Metz (Technisch ontwerp van bedrijfssystemen in de dierhouderij m.b.a. voor de milieu- en welzijnaspecten)
Co-Promotor: Prof.dr.ir. L.A. den Hartog

Na intensivering van de varkenshouderij in de tweede helft van de 20e eeuw teneinde de economische resultaten te verbeteren, ontstond door maatschappelijke ongerustheid wetgeving die dierenwelzijn en milieu moesten beschermen. Voor zeugen concentreerde de ontwikkeling van welzijnsvriendelijke huisvesting zich op twee belangrijke doelen: groepshuisvesting en het verstrekken van een strobed. Dit onderzoek diende om vast te stellen wat het effect van deze welzijnsvriendelijk maatregelen op de ammoniakemissie was en om manieren te vinden de emissie te reduceren. Om te voorkomen dat de oplossing voor het ene milieuprobleem een ander milieuprobleem veroorzaakt (afwenteling) werd bij het verstrekken van stro eveneens gekeken naar de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas.

De resultaten lieten zien dat het houden van zeugen in groepen niet betekent dat de ammoniakemissie toeneemt t.o.v. het individueel houden van zeugen. Met een goed stromanagement kan het verstrekken van een strobed de ammoniakemissie reduceren, terwijl de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas beperkt blijven. Om de condities waaronder de broeikasgasemissies laag blijven beter te doorgronden en beheersen, is meer onderzoek nodig. Het verschuiven van de voertijden naar koelere momenten op de dag zou een manier kunnen zijn om de ammoniakemissie te reduceren, alhoewel het effect tijdens dit onderzoek bescheiden was. Een simulatiemodel was ontwikkeld om de ammoniakemissie van een groepshuisvestingssysteem voor zeugen met een strobed te berekenen als de som van de emissies van het stro, de dichte vloer, de roostervloer en de mest in de put . De resultaten van de simulatieberekeningen lieten zien dat ammoniakemissie het meest effectief gereduceerd kon worden door maatregelen die gericht waren op het verminderen van de emissie van de dichte vloer en door urinelozingen in het strobed te stimuleren. Het model blijkt een bruikbaar gereedschap om groepshuisvestingsystemen voor zeugen met een strobed te ontwerpen met een lage ammoniakemissie.

Proefschrift: Environmental aspects of improving sow welfare with group housing and straw bedding

Contact
Informatie
Jac.niessen@wur.nl
» meer Contact