FNV Bouw


Werkconferentie 'Nieuwe WOR' tegen de afbraakplannen De Geus

Op dinsdag 12 september organiseert FNV Bouw in Woerden de werkconferentie 'Nieuwe WOR' tegen de afbraakplannen van minister De Geus. Met 40 leden van ondernemingsraden bespreekt de bond wat er wél moet gebeuren om medezeggenschap goed te laten functioneren. Ook komen daarover deskundigen aan het woord: Gerben Bruinsma, Rudi van der Stege (Advokatenkollectief Utrecht) en Jan Popma (onderzoeker UvA). In de bouwnijverheid valt het aantal ondernemingsraden tegen, zo blijkt uit onderzoek van het EIB.

In september 2005 moest minister De Geus zijn wetsvoorstel Wet Medezeggenschap Werknemers intrekken. De kritiek in de Tweede Kamer was te groot. Eerder al had de vakbeweging vernietigende kritiek op het wetsvoorstel geuit. Het sloeg de medezeggenschap alle wapens uit handen. De FNV vindt kleine reparaties aan de bestaande Wet op de Ondernemingsraden (WOR) voldoende. De Geus lijkt de moed nog niet te hebben opgegeven. Hij wil nog steeds 'hervorming' van de medezeggenschap. Samen met hun bond protesteren de leden van FNV Bouw in ondernemingsraden daartegen. Tijdens de werkconferentie van 12 september willen zij een manifest opstellen over échte medezeggenschap. Ook lanceert OR Advies van FNV Bouw z'n nieuwe website.

Dit alles mede tegen de achtergrond dat in de bouw het aantal ondernemingsraden tegenvalt. Het ligt lager dan het gemiddelde voor Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit cijfers die het Economisch Instituut voor het Bouwbedrijf (EIB) binnenkort publiceert. Het aantal hoofdaannemers met een ondernemingsraad is tussen 2001 en 2005 zelfs gedaald; wel steeg het aantal ondernemingsraden over de gehele bouwnijverheid, zonder dat echter de achterstand is ingelopen. De ondernemingsraad krijgt een positief oordeel, aldus het EIB. In 2005 waardeerde ruim 60 procent van de werknemers het werk van de ondernemingsraad positief; 52 procent van de hoofdaannemers vond de bijdrage aan het bedrijf van de ondernemingsraad positief, 8 procent noemde die zelfs zeer positief. In 2001 oordeelde echter 67 procent van de hoofdaannemers positief over de invloed van de ondernemingsraad.

Lees verder de column van voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw: www.fnvbouw.nl/column/voorwoord.shtml