'Plezier in Werk moet af van luxe-imago'

Cnv

Een week lang richt het CNV alle aandacht op de noodzaak van Plezier in Werk. Verschillende activiteiten om het werkplezier van werknemers in Nederland, te vergroten staan daarvoor op het programma. 'Want', benadrukt CNV-voorzitter René Paas die vandaag het startschot voor deze Plezier-in-Werk-week heeft gegeven, 'het plezier dat mensen nog in hun werk hebben, staat danig onder druk.'

Workshop voor leidinggevenden
De eerste activiteit in de Plezier-in-Werk-week is de workshop voor leidinggevenden: 'Wederzijds werkplezier, het kan'. Vanaf dinsdag 12 september kunnen werknemers hun leidinggevende voor deze eendaagse workshop aanmelden via de speciale website www.cnvplezierinwerk.nl.
Met deze workshop roept het CNV leidinggevenden en managers op om hun werk én dat van hun medewerkers serieus te nemen. Oftewel: kijk nou eens niet alleen naar organisatiedoelen (hoe belangrijk die ook zijn), maar ook naar doelen en ambities van werknemers. 'Een goede manager weet die twee met elkaar te combineren', aldus CNV-voorzitter René Paas die zelf tijdens deze workshop het voortouw neemt. De eerste workshop vindt plaats op 21 november.

Gesprek met de leden
Woensdag 13 september start het CNV met een reeks 'inbraaksessies', waarbij CNV-voorzitter Paas de confrontatie aan gaat met leden. Voor de eerste sessie zijn leden uitgenodigd, die werkzaam zijn in de publieke dienstverlening. Hoe staat het met hun werkplezier? Wat vinden zij in hun werk belangrijk? En hoe kan het CNV daaraan bijdragen? De 'inbraaksessies' sluiten aan op recente onderzoeken, waaruit blijkt dat steeds meer mensen met stress en burn-out te maken krijgen.

Plezier-in-Werk Event
De Plezier-in-Werk-week komt donderdag 14 september tot een hoogtepunt tijdens het event 'Het werken waard'. Tijdens dit event maakt het CNV de winnaars bekend van de Droombaanwedstrijd. Deze winnaars krijgen de kans om één dag hun 'droombaan' tot uitvoering te brengen, inclusief het bijbehorende salaris. Daarnaast presenteert het CNV zijn cao-agenda voor 2007, waarin Plezier in Werk hoofdthema is. Zo komt het CNV onder de noemer 'Het werken waard' met concrete voorstellen voor zaken die het werkplezier van werknemers verhogen.
De voorstellen worden ondersteund door de eerste resultaten van de Plezier in Werk-test die sinds 15 augustus te vinden is op www.cnvplezierinwerk.nl.

Meer activiteiten
Los van bovenstaande activiteiten flyert het CNV deze week op veel plaatsen in het land en worden scholen bezocht om aandacht te vragen voor het thema. De Plezier-in-Werk-week is bedoeld als aanjager voor een betere bewustwording van plezier hebben in je werk. CNV-voorzitter Paas: 'Wij willen bevorderen dat mensen nadrukkelijker gaan nadenken over hun werk en wat hen levensvreugde verschaft. We moeten met z'n allen langer werken, dan kan dat werk maar beter leuk zijn. Plezier in Werk is een belangrijk onderwerp, maar gaat nog steeds gebukt onder het 'luxe-imago'.' De Plezier-in-Werk-week is dan ook bewust ná de zomervakantie gepland, omdat het blijkt dat veel mensen in hun vakantie afstand nemen van de dagelijkse hectiek en daardoor gaan nadenken over wat ze verwachten in het leven. Paas: 'Dat nadenken hoeft niet altijd te leiden tot verandering van baan of zelfs beroep, maar het kan mensen er wel toe bewegen hun eigen baan plezieriger of zinvoller proberen te maken. Daarvoor zijn echter wel randvoorwaarden nodig. Wij gaan ons daarvoor ongelooflijk hard maken, zowel in cao-onderhandelingen als in de polder.'

NOOT VOOR DE REDACTIE (