Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
104 Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell,
(vragen binnengekomen op 12 september 2006)

Eind vorig jaar is door het schoolbestuur van het Delta College besloten de zorglocatie Martijnschool te sluiten en deze onder te brengen bij het Delta College aan de Lieve de Keylaan.
De Martijnschool is bestemd voor kinderen die (nog) niet plaatsbaar zijn in het "gewone" voortgezet onderwijs. Dit kan zijn op grond van opgelopen leerachterstanden, al of niet in combinatie met sociaal emotionele problemen. Dit maakt deze groep leerlingen een kwetsbare groep t.o.v. leeftijdsgenoten.
De ouders van de kinderen van de Martijnschool hebben destijds hun zorgen hierover uitgesproken jegens het bestuur van de school en de politiek. Zij vreesden voor de veiligheid van hun kinderen, vanwege de zeer verschillende leerlingpopulatie van de Martijnschool en het Delta College.
Om de zorgen van de ouders voor een deel weg te nemen is toegezegd dat beide groepen leerlingen gescheiden pauze zouden houden. Hieraan zijn echter al snel concessies gedaan. Er waren wel gescheiden pauzes, maar dan enkel voor de onderbouw en bovenbouw en niet voor de twee leerlingpopulaties apart.
Hetgeen de ouders vreesden heeft zich ook voorgedaan: in de korte periode na de start van het nieuwe schooljaar, zijn er reeds verschillende incidenten voorgevallen tussen de leerlingen van het Delta College en de Martijnschool. Hierbij waren intimidatie en bedreiging met wapens aan de orde.

Het bovenstaande geeft de VVD aanleiding tot de volgende vragen:

1. Was het college op de hoogte van het besluit van het schoolbestuur de Martijnschool onder te brengen bij het Delta College aan de Lieve de Keylaan en de bezwaren die de ouders hierbij aantekenden?
2. Zo ja, deelde het college de zorg van de ouders ten aanzien van deze situatie?
3. Heeft er met het schoolbestuur overleg plaatsgevonden om tot een acceptabele oplossing te komen voor de situatie?
4. Zo ja, had het college het bestuur kunnen ondersteunen bij het vinden van een alternatief?
5. Hoeveel waarde hecht het college aan het belang van een goede en dan met name ook veilige schoolomgeving voor álle kinderen uit de stad?
6. Is het college alsnog voornemens op dit punt actie te ondernemen?


---- --