Ingezonden persbericht


Aantal vacatures neemt verder toe
Monster Employment Index stijgt in 12 maanden tijd met 52 procent

Amsterdam, 12 september 2006 - De arbeidsmarkt in Nederland blijft zich verder positief ontwikkelen. Het aantal online vacatures is in de maand augustus opnieuw gestegen en ligt nu 52 procent hoger dan twaalf maanden geleden. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg de afgelopen maand met 6 punten en staat nu op het hoogste punt ooit. Met name in de bouw- en de transportsector steeg de vraag naar personeel opnieuw fors.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

De stijging van de Index volgt op een lichte daling in juli van 5 punten. Met de groei van 6 punten in augustus is de Index weer terug op het oude niveau en staat hij zelfs 1 punt hoger dan in de maand juni. Hiermee heeft de Index het hoogste punt bereikt sinds het begin van de meting in 2004. "De dip van juli had duidelijk met de vakantieperiode te maken", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "De wervingsbehoefte ligt dan altijd wat lager. Nu de vakanties weer voorbij zijn, zet de groeitrend zich onverminderd voort."

Bouwsector
De grootste groei deed zich voor in de bouwsector. Hier steeg de Index in een maand tijd fors met 28 punten. Dit sluit aan bij cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat het aantal bouwvergunningen en opgeleverde woningen in de eerste helft van 2006 sterk gestegen is in Nederland. De vacatures in de bouwsector liepen hiermee in de pas en stegen vanaf januari gestaag. Alleen in juli tijdens de bouwvak was een lichte daling te zien. Vergeleken met januari 2006 staat de Index voor de bouw nu 49 punten hoger.

Ook in de sector transport en logistiek steeg de vraag naar personeel opnieuw. Met een toename van 19 punten kende deze sector de zevende stijging op rij. De Index staat nu 89 punten hoger dan januari 2006. Andere opmerkelijke stijgers in augustus waren accountancy (+14), horeca en IT (beide +10). Voor de horeca betekende dit eveneens de zevende stijging op rij sinds januari. Vergeleken met begin van 2006 staat de horeca-Index 86 punten hoger. De Vries: "Ook dit past bij de positieve geluiden uit deze sector. Volgens het CBS groeit de omzet in de horeca al vijf kwartalen achtereen. Dit is direct terug te zien in een toegenomen vraag naar personeel."

Regio's
De groei van de Index was alleen zichtbaar in de regio's Noord (+1) en West/Randstad (+2). In Zuid bleef de Index in de maand augustus gelijk aan die van juli en in Midden/Oost daalde hij licht met 1 punt. Van de vier regio's staat de Index in Midden/Oost nog wel op het hoogste punt, hoewel de andere regio's langzaam naderen.

De Europese Index kende voor de derde maand op rij een stijging. In augustus steeg hij met 1 punt naar nieuwe piek van 126. Naast Nederland waren Groot-Brittannië (+5) en Duitsland (+2) verantwoordelijk voor deze groei. Frankrijk - dat vorige maand nog opviel met een forse groei - daalde nu met 22 punten. Ook Zweden daalde in augustus (-4 punten).

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel ruim 40.000 vacatures en 650.000 CV's. Per maand kent de site ruim 1.300.000 unieke bezoeken (juli 2006).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 26 locale websites, gevestigd in 24 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster®. Het bedrijf is ook eigenaar van TMP Worldwide, een van de grootste arbeidsmarktcommunicatiebureaus in Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.300 medewerkers in 25 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht