Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van minister Dekker bij de opening van A8ernA te Zaandam, 9 september 2006

Burgemeester Van de Vondervoort, wethouders Ootjers en Keijzer, Meneer Bannenberg, dames, heren,

Van harte gefeliciteerd!

Een prachtig gebied is geboren, in het hart van uw stad! Dat verdient een nieuwe naam. Maar we zullen nog even geduld moeten hebben - de onthulling laat ik graag over aan de bedenker van de naam, mevrouw Melk-Dijkhuizen.

Ik kijk om me heen en ik sta versteld. En ik ben niet de enige! Want dit project ís niet alleen verrassend en innovatief, het wordt ook als zodanig erkend. Vanwege het goede gebruik van loze ruimte en het betrekken van de jeugd, heeft A8ernA een prijs gewonnen voor het beste Nederlandse kindvriendelijke initiatief in 2005. Maar de Zaanse faam reikt tot over de grenzen heen. Want in mei dit jaar werd het in Barcelona uitgeroepen tot winnaar van de vierde Europese Prijs voor Openbare Ruimtes in Stedelijke Gebieden

Die erkenning is terecht! Niet eerder heb ik gezien dat een viaduct onder een zo'n drukke snelweg, zo'n metamorfose onderging. Van no go area naar place to be. Want de A8 mag van oudsher een belangrijke verbinding met 'buiten' zijn geweest, 'binnen' vormde zij een soort Chinese Muur dwars door Koog aan de Zaan. Met A8ernA worden buiten en binnen dan eindelijk bij elkaar gebracht. Zodat samen groeit, wat samen hoort te zijn.

Dames en heren,

De inrichting en kwaliteit van de openbare ruimte zijn van nauwelijks te overschatten belang. Zowel in negatieve als in positieve zin. Wanneer de publieke ruimte goed is ingericht, voelen mensen zich meer verbonden met hun omgeving, met hun buurt - en met elkaar. De prachtige pilaren met licht en een gedicht en de vestiging van winkeliers in de A8ernA dragen hier nog eens extra aan bij. U kunt hier uw boodschappen doen, even aan het water zitten of kijken naar de jongeren die als ware acrobaten op hun skateboards spelen met de zwaartekracht.

Niet alleen de gebruikers zijn divers, ook de mensen die bij dit project betrokken zijn geweest vormen een levendige mix. Van jongeren en het kerkbestuur, via winkeliers en omwonenden, tot de kunstenaars en ontwerpers. Zij vormen het bewijs dat inspraak van burgers loont. De open houding van de gemeente is dan ook een groot compliment waard. Met recht spreken we over het 'teruggeven van het gebied aan de bewoners'.

Afgelopen april heb ik nog een brief gestuurd naar de Tweede Kamer en alle gemeenten. Daarin riep ik allen op te werken aan voldoende en goede buitenspeelruimte. A8ernA kan hen tot voorbeeld strekken. Zo kunnen jongeren hier sporten, spelen en zelfs 'legaal' hangen. En ik hoop van harte dat zij sportief om zullen gaan met de ruimte die zij gekregen hebben. Houd de omgeving heel en zorg dat iedereen zich hier thuis kan blijven voelen. Samenleven is ook rekening houden met elkaar.

In een prettige en veilige omgeving, welteverstaan. Met oog voor de ander en met zorg voor elkaar. In Zaanstad zie ik dat ook op andere plaatsen, in andere wijken, mensen heel hard werken aan dit doel.

In Poelenburg, in Zaandam Zuidoost bijvoorbeeld. Behalve dat er veel woningen worden opgeknapt, is er veel aandacht voor sociale samenhang. Want stedelijke vernieuwing is niet alleen een kwestie van stenen stapelen. Het is even goed een kwestie van veiligheid, onderwijs, zorg en werkgelegenheid. Dat moet allemaal bij elkaar worden gebracht, linksom of rechtsom. Door gemeentes, in samenwerking met corporaties en met het Rijk. Nieuwe Coalities noemen we dat.

Daarom juich ik het toe dat in Zaandam Zuidoost bewoners worden betrokken bij hun woonomgeving en elkaar. Dat is niet makkelijk. Veel jongeren beginnen nog met een achterstand in onze maatschappij. Omdat hun gezondheid niet goed is, omdat ze het niet redden op school of omdat ze geen passend werk kunnen vinden.

Met de gemeente zoek ik nu naar concrete oplossingen. Dat kan ik niet alleen, want ik ben nou eenmaal vooral van de huizen en de ruimtelijke ordening. Meer kans van slagen hebben we, als we samenwerken met mijn collega's van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer kans van slagen hebben we als we op een andere manier samen werken. Als we nieuwe coalities vormen en oplossingen vinden waar we niet eerder aan hebben gedacht. Precies zoals u dat hier in Koog aan de Zaan heeft gedaan.

Naast inspanning en creativiteit blijft geld nodig. Met een steuntje uit het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing heeft VROM een steentje bijgedragen aan de inrichting van dit gebied. Ik zie vandaag dat dat een goede keuze was.

Ik ben dan ook blij u vandaag goed nieuws te kunnen melden. Meer VROM-geld is op komst. Uw aanvragen voor het Impulsbudget zullen worden gehonoreerd.

U kunt nu voortvarend verder met de aanpak van Zaandam Zuidoost!

Dames en heren,

Ik houd U niet langer in spanning. Het is tijd om dit gebied aan u terug te geven. Ik hoop dat u er veel plezier aan en in beleven zult!

En dan zal ik nu samen met de wethouder het naambordje onthullen.

Ik dank U wel.