Gemeente Dongeradeel

Digitaal loket
Aanbestedingen


---

Gemeentepagina

Jaachpaad Dokkum Engwierum afgesloten

Momenteel worden er werkzaamheden aan het Jaachpaad verricht. Het betreft de walbeschoeiing en gedeeltelijk het fietspad. Het gedeelte Dokkum Oostrum Ee is vermoedelijk half oktober 2006 klaar en het gedeelte Ee Engwierum in het voorjaar van 2007. De fietsers worden omgeleid via de dorpskommen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer Hummel van de afdeling Openbare Werken, tel.: (0519) 574 415.

Algemene informatie

Wat kunt u doen met een klacht?
Als u rechtstreeks door een besluit van de gemeente in uw belang wordt getroffen, kunt u volgens de Algemene Wet Bestuursrecht een bezwaarschrift bij het bestuur indienen. Wanneer u het niet eens bent met de manier waarop u door een medewerker van het gemeentebestuur bent behandeld, kunt u ook een klacht indienen. U kunt dit mondeling of schriftelijk doen.

In een organisatie waar veel mensen werken, worden wel eens fouten gemaakt. Als een klacht op dergelijke fouten of vergissingen betrekking heeft, dan kunt u het beste mondeling (bijvoorbeeld telefonisch) een klacht indienen. Dit kunt u doen bij de manager van de betreffende afdeling. Deze manager zal dan proberen de klacht naar tevredenheid verder af te handelen. Als u een klacht bij een manager wilt indienen, kunt u via het centrale telefoonnummer van de gemeente (0519) 298 888 vragen om doorverbonden te worden met de manager van de betreffende afdeling. In de rechterbovenhoek van elke brief vindt u de naam van de afdeling. Voor het indienen van klachten die geen reactie op een brief vormen, bijvoorbeeld klachten over mondeling verstrekte informatie, kunt u ook via het centrale telefoonnummer vragen naar de betreffende manager.

Mocht de manager niet in zijn poging tot klachtafdoening slagen dan kan de klacht alsnog schriftelijk worden ingediend. In dat geval onderzoekt de commissie voor de bezwaarschriften de klacht verder. Deze commissie onderzoekt trouwens ook schriftelijke klachten waaraan niet eerst een oplossingspoging van een manager is voorafgegaan.

De Burenhulpdienst

Wat houdt de burenhulpdienst in?
De hulpdienst is een organisatie bestaande uit vrijwilligers. Zij helpen een handje waar dat nodig is, als andere hulp op een andere manier (nog) niet mogelijk of nog niet beschikbaar is. Het is een georganiseerde vorm van burenhulp.

Voor wie werken we?
In principe is de hulpdienst er voor alle mensen, oud of jong, die tijdelijk hulp nodig hebben. Als u door ziekte, handicap of ouderdom bepaalde dingen niet meer zelf kunt is het mogelijk om een beroep te doen op de burenhulpdienst.

Wat doen we?
De hulp kan inhouden:
Licht huishoudelijk werk;
Kinderen/ouderenopvang bij ziekte;
Kleine klussen in- en om het huis;
Autovervoer naar arts of ziekenhuis;
Dierverzorging;
Bezoekjes afleggen;
Hulp bij het invullen van formulieren.

Hoe schakelt u de burenhulpdienst in?
U belt het Centraal Meldpunt te Dokkum (tel. 0519-292223). Dit meldpunt noteert uw hulpaanvraag en geeft die door aan de contactpersoon in uw dorp. Deze zoekt een vrijwilliger die de door u gevraagde hulp kan verlenen. De hulp die geboden wordt is gratis. Alleen de kosten die de vrijwilliger moet maken, moeten worden vergoed ( kosten voor vervoer, materiaalkosten tijdens het klussen etc.)

De Burenhulpdienst is zaterdag 10 september officieel geopend en de dorpen Metslawier, Niawier en Wetsens kunnen hier nu gebruik van maken. Het is de bedoeling dat er meer dorpen volgen.

Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel

De Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel is eigenaar van 26 kerktorens en zeven molens in de gemeente en zorgt ervoor dat deze in goede staat blijven. Zij doet haar werk omdat zij van mening is dat deze culturele erfgoederen behouden moeten blijven, zij vormen een onlosmakelijk deel van het heden en verleden van Noordoost Friesland en zijn beeldbepalend voor stad en platteland van Dongeradeel. Voor dit doel boort de Stichting subsidiestromen aan en probeert de bewoners van Dongeradeel via voorlichting bewust te maken van het belang van dat culturele erfgoed. Zo zijn er voor de scholen lesbrieven ontworpen en doet men mee aan de nationale- en Friese molendagen. Ook wordt de vinger aan de pols gehouden als het gaat om het behoud van andere historisch belangrijke zaken.

Vanwege een vacature in het bestuur is de Stichting op zoek naar een enthousiast en meedenkend

BESTUURSLID (m/v)

die affiniteit heeft met het historische aspect van de Stichting en (zo mogelijk) met public relations.

Het betreft hier een vrijwilligersbaan waarvoor geen vergoeding verstrekt wordt. Wel organiseert het bestuur een jaarlijks uitstapje naar of rond een historisch belangrijk item.
Het bestuur vergadert zeven maal per jaar, s middags van 16.00 tot ± 18.00 uur in het stadhuis te Dokkum.

Heeft u interesse voor de functie meldt u dan voor 1 november a.s. aan bij:
Stichting Monumentenbehoud, Postbus 354 9100 AJ Dokkum.
Voor eventuele inlichtingen kunt u contact opnemen met de voorzitter: Jaap Zeijl, De Woudhorne 17, 9101 DD Dokkum, tel. 0519-293737

Gratis scootmobieltraining

Samen met de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en Welzijn Dantumadeel organiseert de Stichting Welzijn Ouderen Dongeradeel (SWOD) een scootmobieltraining. De training bestaat uit één dagdeel en bevat naast een theoretisch gedeelte ook een praktijkgedeelte. Heeft u een scootmobiel en wilt u ook veilig en zelfverzekerd hiermee de deur uit, meldt u dan aan voor deze training. Voor de inwoners van Dongeradeel vindt deze training in de ochtend plaats. s' Middags is er een training voor de inwoners van Dantumadeel.
Datum is 12 oktober van 8.30-12.30 uur in Het Bolwerk te Dokkum. Opgave voor 1 oktober tel. 0519-292223.

Collectes Inzamelingen
Voor de periode van 10 tot en met 16 september 2006 zijn er collecte en/of inzamelingsvergunningen afgegeven aan:
Nierstichting Nederland voor een collecte in de gemeente.