Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Betere zorg voor jongeren met psychiatrische problemen

Nieuwsbericht, 12-9-2006

Jongeren met psychiatrische problemen worden beter geholpen doordat de bureaus jeugdzorg en de zorgaanbieders in de jeugd-ggz beter gaan samenwerken.

Met de invoering van de richtlijn 'indicatiestellingen jeugdigen met psychiatrische problematiek' zal de toegang van deze jongeren tot de jeugd-ggz verbeteren. Dat schrijft staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ross gaf vorig jaar het Interprovinciaal Overleg (IPO) opdracht om samen met Zorgverzekeraars Nederland, de MO Groep, GGZ Nederland, NVO/NIP, het CIZ en het ministerie van VWS te komen tot het protocol dat tot een betere indicatiestelling voor de jeugd-ggz moet leiden. Dit gebeurde naar aanleiding van signalen dat de samenwerking tussen bjz (bureau jeugdzorg) en de jeugd-ggz- instellingen nog moeizaam verliep. Sinds de invoering van de Wet op de jeugdzorg op 1 januari 2005 verzorgen de bureaus jeugdzorg de indicatiestelling voor de jeugd-ggz. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg hebben dit beeld bevestigd in hun rapport 'Toegang naar jeugd-ggz kan sneller en beter'.

Ross verwacht dat met de invoering van het protocol (richtlijn) 'indicatiestellingen jeugdigen met psychiatrische problematiek' jongeren sneller bij de instellingen terecht komen. Het beschrijft precies welke informatie het bjz bij de indicatiestelling moet verzamelen. Ook geeft het aan welke methoden gebruikt moeten worden om de aard en omvang van de psychiatrische problemen vast te kunnen stellen. Het protocol geeft verder aan in welke gevallen er stappen in het werkproces sneller genomen kunnen worden, bijvoorbeeld als belangrijke informatie al beschikbaar is. Daarnaast stelt het protocol eisen aan de deskundigheid van de medewerkers van het bjz en de gedragswetenschappers die ggz-jongeren moeten indiceren. Verder staat in het protocol welke gegevens het bjz en de aanbieders van de jeugd-ggz uitwisselen.

Het IPO zorgt voor de verspreiding en invoering van het protocol in de praktijk. Vandaag organiseert het IPO een symposium over de samenwerking tussen bureaus jeugdzorg en de jeugd-ggz. Het protocol is een belangrijk gespreksthema.

Het protocol is te downloaden vanaf http://www.ipo.nl/ (zoekterm 'protocol).