Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Elly Ameling Prijs voor Eric Vloeimans

Rotterdam, 12 september 2006. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland heeft op voordracht van de jury de Elly Ameling Prijs Rotterdam 2006 toegekend aan trompettist Eric Vloeimans. De prijs, ter waarde van 5.700, wordt op 10 november uitgereikt door burgemeester Ivo Opstelten in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam. De jury bestond uit Gabriel Oostvogel (voorzitter), Maria Kuster, Oscar van der Pluijm, Robin de Raaff en Kadir Selcuk.

Uit het juryrapport: 'Eric Vloeimans staat voor de nieuwe generatie van musici die zich weigeren te conformeren aan de bestaande kaders. Als klassiek geschoolde trompettist die zijn sporen heeft verdiend in de jazz is hij een excellent voorbeeld van de nieuwe hybride muzikant. Het type dat door zijn open muzikale en artistieke houding het absorptievermogen heeft zich een enorme reikwijdte aan muziekstijlen eigen te maken. Van het Metropole Orkest tot de groep Turkumstances speelt hij alsof het hem met de paplepel is ingegoten.' (...) 'Niemand kan zo mooi fluisteren op de trompet als Eric Vloeimans. Niemand kan zo omfloerst knetteren. Niemand kan zulke gave kraakjes en zulke pure noten blazen als hij.'

Eric Vloeimans (1963) studeerde jazz en klassieke trompet aan het Rotterdams Conservatorium. Na zijn afstuderen in 1988 ontving hij een beurs om verder te studeren aan de New York School in New York (VS). In 1992 richtte hij het Eric Vloeimans Quartet op, samen met Anton Goudsmid, Arnold Dooijeweerd en Pieter Bast. Na de eerste cd No Realistics volgden First Floor en Bestiarium, waarmee het Eric Vloeimans Quartet de reputatie verwierf van een van de beste jazzbands van Nederland te zijn. Vloeimans werkte samen met vele grote namen uit de Nederlandse, maar ook internationale muziekwereld. Hieruit ontstonden projecten als Bitches and Fairy tales uit 2000 met John Taylor, Marc Johnson and Joey Baron. Het Eric Vloeimans Transatlantic Quartet met John Taylor, Furio Di Castri en Joe LaBarbera. De Finse connectie, met o.a. pianist Jarmo Savolainen, resulterend in de cd Grand Style. De band en gelijknamige cd Brutto Gusto met de Frans/Vietnamese gitarist Nguyên Lê, de Zweedse bassist/cellist Lars Danielsson en de Finse drummer/percussionist Markku Ounaskari. Zijn nieuwe elektrische band Gatecrash, met toetsenist Jeroen van Vliet, bassist Gulli Gudmundsson en de drummer Jasper van Hulten. De band Pili Pili met Jasper van 't Hof, die de cd Ballads of Timbuktu maakte. De cd Hidden History, met de Italiaanse pianiste Rita Marcotulli, de Zweedse bassist Palle Danielsson en de Italiaanse drummer Roberto Gatto. Zijn laatste cd Summersault met zijn trio Fugimundi stond langdurig op nummer één in de toptien van weekblad HP/De Tijd. Eerder ontving Vloeimans de Boy Edgar Prijs, twee Edisons en een Bird Award.

De Elly Ameling Prijs Rotterdam is in 2000 ingesteld door het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam en bedoeld voor persomusicinen die wonen en/of werken in of anderszins nauw verbonden zijn met Rotterdam. De afdeling Rotterdam van het Prins Bernhard Cultuurfonds is per 1 juli 2006 samengegaan met de afdelingen Den Haag en Zuid Holland in het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt. Met de Elly Ameling Prijs wil het Cultuurfonds een bijdrage leveren aan de stimulering van de Rotterdamse muziekwereld. Eerder ontvingen componist Arthur Sauer en dirigent Arie van Beek de prijs. Naast de Elly Ameling Prijs reikt het fonds de in 1965 ingestelde Anna Blaman Prijs voor literatuur en de in datzelfde jaar ingestelde Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunst uit.




Prins Bernhard Cultuurfonds