Gemeente Buren


Blauwtong, de stand van zaken in Nederland

Bij twee runderen op een exportverzamelplaats in de omgeving van Leeuwarden is een bluetongue-besmetting geconstateerd. Dit onderzoek vond plaats in het kader van voorgenomen export naar Rusland. De runderen zijn afkomstig van veehouderijbedrijven in Noord-Brabant. Omdat nader onderzoek geen connectie heeft aangetoond met het 20-kilometergebied Zuid-Limburg, is sprake van een nieuwe bluetongue-besmetting.

Momenteel wordt onderzocht of de uitbraak moet worden gesitueerd in Friesland of bij de herkomstbedrijven in Noord-Brabant. Een 20-kilometergebied kan pas worden ingesteld als de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn.

Nu staat echter al vast dat, onafhankelijk van de ligging van de uitbraak, heel Nederland binnen het in te stellen beperkingsgebied valt. Daarom wordt nu heel Nederland (met uitzondering van het 20-kilometergebied Zuid-Limburg) tot beperkingsgebied verklaard. Deze maatregel is middels een wijziging in de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 (hierna: de regeling) op vrijdag 8 september 2006 van kracht geworden. Dit heeft tot gevolg dat geen enkel deel van Nederland meer de status bluetongue-vrij heeft. Daarom vervallen ook alle voorschriften die betrekking hadden op het noordelijke en westelijke gedeelte van Nederland dat tot op heden bluetongue-vrij was.

Het aantal bedrijven in Zuid-Limburg waar een bluetongue-besmetting is vastgesteld, bedraagt op dit moment 38. Verder zijn er nog enkele nieuwe verdenkingen. Momenteel wordt een traceringsonderzoek uitgevoerd naar alle runderen die in de afgelopen periode vanuit het 20-kilometergebied verplaatst zijn. Al deze dieren worden door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWAVWA) onderworpen aan een bloedonderzoek.
Met de screening van bedrijven in het 20-kilometergebied Zuid-Limburg zoals gepland wordt volgende week gestart.