Ingezonden persbericht


Extra subsidie ter ondersteuning van DOK Delft

Het college stelt de gemeenteraad voor DOK over 2006 een aanvullende subsidie te geven van maximaal E 360.000,--. Een analyse van de lopende exploitatie (begroting) 2006 geeft aan dat DOK zonder aanvullende gemeentelijke financiële steun het einde van het jaar niet haalt.

De voorgestelde subsidie zal gespreid op maandbasis worden uitbetaald. DOK zal daartoe een maandelijks betalingsverzoek indienen. De gemeente toetst vervolgens dit verzoek op noodzaak en hoogte van het bedrag. Dit najaar zal een externe partij een audit uitvoeren op de bedrijfsvoering van DOK. Daarnaast stelt het college voor dat DOK voor de zomer van 2007 een bijgesteld bedrijfsplan opstelt voor de jaren 2008-2011.

De financiële problemen van DOK zijn ontstaan doordat de startbegroting 2006 al een tekort kende. Daar bovenop zijn de personeelslasten hoger door reguliere CAO-ontwikkelingen en hogere pensioenlasten. Bovendien blijven de inkomsten achter door vertraging in de bouw van de nieuwe vestiging van DOK in Zuidpoort. Deze lagere inkomsten worden maar deels gecompenseerd door lagere uitgaven. DOK heeft geen reservekapitaal meer om dit tekort nog in 2006 te kunnen dekken en heeft de gemeente daarom om een aanvullende subsidie gevraagd. Voor 2007 zal het college onderzoeken hoe structureel het begrote tekort is voor dat jaar.

De raadscommissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie bespreekt dit voorstel aanstaande donderdagavond in een voortgezette vergadering van de commissie. Deze vergadering begint om 20.00 uur in het Stadhuis van Delft en is openbaar. Op 28 september bespreekt de raad het voorstel.

DOK is op 1 januari 2006 ontstaan door het samengaan van de Openbare Bibliotheek, het Kunstcentrum Delft en de DiscOtake. DOK heeft als belangrijkste taak de openbare bibliotheekfunctie vanuit de Centrale aan de Kruisstraat en twee filialen in Tanthof en Voorhof/Buitenhof.

Noot voor de redactie (