Ingezonden persbericht


Campagne europees burgerinitiatief weerspreekt beschuldigingen metro

Amsterdam, 12 september 2006 - De Campagne voor het Europees Burgerinitiatief, die op 1 september van start ging met handtekeningeninzameling om het Europees Burgerinitiatief ingevoerd te krijgen, weerspreekt de beschuldigingen van columnist Pamela Hemelrijk, vandaag in dagblad Metro. Volgens Hemelrijk is de campagne, een initiatief van maatschappelijke organisaties, in werkelijkheid door ambtenaren vanuit Brussel geregisseerd en voorzien van een grote zak belastinggeld.

"Zelfs 'burgerinitiatieven' worden in onze polderdictatuur geheel en al geregisseerd door de politiek", schrijft Hemelrijk. Volgens Hemelrijk krijgt Koblenko vorstelijk betaald voor haar publieke steun, is Ed van Thijn de leider van de campagne en wordt het geheel door ambtenaren geregisseerd. Ze verwijt de campagne EU-propaganda en het heimelijk willen invoeren van elementen uit de Europese Grondwet.

Helaas

"Was het maar waar dat we een grote zak geld hadden", zegt campagnecoordinator Arjen Nijeboer. "Tot nu toe was de enige bijdrage 2500 euro van het Forum voor Democratische Ontwikkeling. Verder heeft het Referendum Platform er enkele duizenden euro's ingestoken en die krijgt dat weer van donateurs als meneer Jansen en mevrouw Pietersen. De campagne wordt voor 95 procent gevoerd door vrijwilligers die meestal zelfs hun reiskosten nog niet vergoed krijgen. Kennelijk is Pamela Hemelrijk goed op de hoogte waar de subsidiepotjes zitten, misschien kan zij ons alsnog aan een grote subsidie helpen?"

De reden dat (onder meer) Koblenko en Van Thijn zijn gevraagd om de eerste handtekeningen te zetten, is juist dat er geen campagnebudget van 5 nullen of meer achter schuil gaat. "Zo krijgen we tenminste enige media-aandacht en daar moeten we het van hebben. Het enige dat Koblenko en Van Thijn krijgen is een vergoeding voor een treinkaartje", zegt Nijeboer.

Eurosceptici

Koblenko en Van Thijn zijn voorstanders van Europese integratie. Maar in de campagne nemen zowel pro-Europese als eurokritische organisaties deel. In de aanloop naar het referendum over de Europese Grondwet was de coordinator van de huidige campagne, Arjen Nijeboer, als eurocriticus volop actief in de nee-campagne. "We hadden ook graag een eurosceptische Bekende Nederlander gehad in ons rijtje prominenten, maar daarvan zijn er gewoon niet zoveel. Maar misschien wil Pamela Hemelrijk ambassadeur van ons worden?"

"Hemelrijk noemt van onze politieke medestanders alleen de jongerenorganisaties van PvdA, D66 en GroenLinks, maar ze vergat helaas de JOVD, de CDJA en de ChristenUnie-jongeren te vermelden. Ze suggereert zo dat we alleen door pro-Europese organisaties van één politiek kleur gesteund worden maar in werkelijkheid is het dus van alle politieke kleuren en zowel pro-Europees als eurosceptisch. We hebben vorige week alle politieke partijen zelf ook gevraagd deel te nemen, inclusief de partijen van Geert Wilders, Marco Pastors, Hilbrand Nawijn en alle andere eurosceptici. Ze zijn van harte welkom", aldus Nijeboer.

Het initiatief tot en de leiding van de campagne voor het Europees Burgerinitiatief ligt bij het Referendum Platform, een organisatie die ijvert voor het invoeren van het referendum op basis van volksinitiatief in Nederland. "Wij willen dat burgers via bindende referenda kunnen beslissen op alle politieke niveau's, dus ook op Europees niveau. Wij spreken ons niet uit voor of tegen inhoudelijke onderwerpen, maar intern houden de diverse politieke kleuren elkaar aardig in evenwicht. Bij ons zijn partijlozen en mensen van zeer uiteenlopende partijen actief, evenals voor- en tegenstanders van Europese integratie." Ed van Thijn is alleen gevraagd om de eerste handtekening te zetten, verder heeft hij tot nog toe geen enkele bemoeienis gehad met de campagne.

Uiteraard kan het Europees Burgerinitiatief door iedereen worden gebruikt om zijn of haar issues te lanceren, eurosceptisch of eurofiel. "Je kan het gebruiken om de toetreding van Turkije te blokkeren of juist te bespoedigen, om de EU te versterken of juist af te zwakken, enzovoort. Wij zijn voor meer zeggenschap van burgers, zij bepalen zelf waarvoor zij zo'n instrument gebruiken."

Europese Grondwet

Het verwijt dat de campagne probeert om elementen uit de weggestemde Europese Grondwet te redden, noemt Nijeboer onzin. "Wij voerden al actie voor meer directe democratie op EU-niveau lang voordat er sprake was van een Europese Grondwet. Wij hebben met buitenlandse collega's - grotendeels vrijwilligers zoals wij - in de Europese Conventie gelobbied voor de opname van het Europees Burgerinitiatief daarin, als een eerste stap op weg naar meer directe democratie in de EU. Vervolgens is de Europese Grondwet weggestemd. Maar dat was geen stem tegen meer zeggenschap van burgers in de EU, integendeel. Daarom willen wij nu de invoering van het Europees Burgerinitiatief, ongeacht wat er met de Europese Grondwet gebeurt."

Meer informatie: campagnecoordinator Arjen Nijeboer, 06-52450279, arjen.nijeboer@referendumplatform.nl