Vertis

Succesvolle uitreiking CU Award 2006 aan afstudeerders in ICT

Op donderdag 7 september reikten Hanzehogeschool Groningen en Vertis gezamenlijk de CU Award uit aan de beste afstudeerders van het Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Groningse hogeschool. De prijs werd uitgereikt in twee categorieën: bedrijfskundige oplossingen en technische oplossingen.

Vakjury
De vakjury die de afstudeerscripties beoordeelde werd dit jaar voorgezeten door Hein Visser, directeur van KPN Noord-Oost Nederland. De jury bestond verder uit journaliste Jessica Koning, de lector van het Instituut voor ICT van de Hanzehogeschool Groningen en Chief Technology Officer bij Sun Microsystems Nederland Hans Appel en Vertis-directeur Hans Weerkamp.
De winnaars kregen een gestileerde CU-plastiek en een getuigschrift uit handen van de Hanzehogeschool. Vertis voegde daar onder meer een geldbedrag van 1000 euro per persoon en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek bij het IT-bedrijf aan toe.

Categorie bedrijfskundig
In de categorie bedrijfskundige oplossingen wonnen Sander Huizinga en Tobias Koning met hun afstudeerscriptie over de optimalisatie van Enterprise Application Integration bij N.V. Nederlandse Gasunie. Centraal daarin stonden de problemen die Gasunie ondervindt rondom het ontwerpen, implementeren, testen en beheren van berichtdefinities en transformaties ten behoeve van applicatie-integratie. Door middel van interviews, brainstormsessies en tests is achterhaald welke knelpunten zich bevinden binnen het bedrijf met betrekking tot applicatie-integratie. Aan de hand van literatuurstudie, pilots en discussies zijn oplossingsrichtingen uitgewerkt, die hebben geresulteerd in zeven concrete verbetervoorstellen. Gasunie meldde over het werk van Sander en Tobias: Als vanuit de lopende IT-projecten tussentijds meerdere malen een beroep wordt gedaan op de afstudeerders dan weet je dat ze goed functioneren en bezig zijn met een werkelijke bijdrage aan concrete IT-vraagstukken. De jury zei over deze scriptie: Dit onderzoek is toepasbaar op elk bedrijf dat verschillende processen wil laten samenwerken op een efficiënte en effectieve wijze. Het rapport onderscheidt zich door de concreetheid van de verbetervoorstellen.

Categorie technisch
In de categorie technische oplossingen kwam het duo Chris Jager en Wieger Hofstra als winnaars uit de bus met hun scriptie over een DODS-systeem voor LabNoord. Binnen LabNoord worden in opdracht van huisartsen en specialisten verschillende onderzoeken gedaan, waaronder functieonderzoeken. Deze functieonderzoeken worden nog op papier afgenomen en handmatig verwerkt in het elektronisch patiëntendossier. Bovendien worden uitslagen per bode van LabNoord naar het Martiniziekenhuis gebracht. De vraag van de organisatie was: waar, hoe en tegen welke kosten kan het afnemen, beoordelen en verwerken van onderzoeken op de functieafdeling worden geautomatiseerd? Na een omgevingsschets en analyse van het huidige proces is een mogelijke oplossing voorgesteld, die vervolgens is besproken en uiteindelijk heeft geleid tot een advies. De oplossing is uitgewerkt voor LabNoord in de vorm van een ontwerp en de realisatie van het DODS-systeem. Daarmee kunnen functieonderzoeken elektronisch worden afgenomen, beoordeeld en verwerkt.
LabNoord over het door Chris en Wieger ontworpen en gerealiseerde systeem: Door de uiterst generieke opzet en implementatie van DODS is LabNoord in staat om de specialisten te laten diagnosticeren voor elk onderzoek op elke werkplek. Dankzij DODS heeft LabNoord een ongekende flexibiliteit verkregen in de ondersteuning van het werkproces. Het oordeel van de jury luidde: Dit onderzoek laat zien hoe nieuwe technologie kan worden toegepast in de traditionele omgeving van de zorg. Verschillende spelers in de keten zoals dokters, apothekers en laboratoria worden met elkaar verbonden. Het is een zeer toegankelijke beschrijving van een technisch onderwerp. Na invoering zal dit snel als onmisbaar beschouwd worden. Naast een belangrijke economische waarde speelt hier ook de grote maatschappelijke waarde.

Terug

Meer weten over Vertis?
Neem dan contact op via:

Telefoon: (0598) 66 60 00
Telefax: (0598) 66 60 29
E-mail: Info@vertis.nl