Ingezonden persbericht


HUMANITAS en "Gesprekken van Mens tot Mens"
Als je er over kunt praten, heb je het probleem al half opgelost.

Deze werkgroep ging in 2000 van start. Er bleek, ook in Breda, behoefte aan mensen die tijd en aandacht wilden geven aan mensen die hun dagelijks leven even niet meer onder controle hadden. Ook mensen, die door wat voor omstandigheden dan ook, geen of te weinig contact hadden met familie of vrienden, wilden graag over hun probleem of eenzaamheid praten. Het is soms heerlijk om te praten met een buitenstaander, die niet tot je kerk behoort, die niet in de directe omgeving woont en die onbevangen tegenover je staat.

Medio 2006 telt de werkgroep 10 vrouwen en mannen. We hebben een coördinator die als eerste de aanvrager bezoekt, de vraagstelling bespreekt en al pratend een beeld vormt van deze vrouw of man. Ze kent de groepsleden goed en weet daardoor meestal de juiste medewerker met een cliënt in contact te brengen. Eenmaal per maand komen we bij elkaar om de lopende zaken te bespreken, om nieuwe initiatieven uit te wisselen en van elkaar te leren. Wij zijn vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we niet af en toe bijgepraat en bijgeschoold moeten worden. Dat gebeurt dan ook op initiatief van het bestuur, maar ook als wij daar zelf behoefte aan hebben.

Soms is een cliënt meer gebaat bij professionele ondersteuning en dan moeten we ook weten waar die hulp te halen valt. Ons werk is tijdelijk: de hulpvrager moet als het even kan weer op eigen kracht verder kunnen gaan. Hoelang onze contacten duren, is afhankelijk van de situatie. Van tijd tot tijd vragen we: hoever zijn we nu? En bent u eraan toe om zelfstandig verder te gaan? Onze contacten werken naar twee kanten: de klant moet er beter van worden en wij, wij leren ook iets van onze gesprekspartners.

Het is goed om te weten dat wij de privacy van onze gesprekspartners bewaken. Ook ondernemen wij niets zonder daar eerst uw toestemming voor te vragen. En u mag ook laten weten als u met de toegewezen persoon niet zo goed overweg kunt. In dat geval wordt er iemand anders gezocht. Uiteraard mag u ook vragen om een man of om een vrouw.

Wie behoefte heeft aan bovenstaande hulp, vindt onze contactkaarten in de bibliotheek of op andere plaatsen waar mensen bij elkaar komen. Een telefoontje naar Humanitas Breda 076 - 561 46 93 kan het begin zijn van een nieuwe start in uw leven.

De Chinese wijsgeer, Lao Tse, heeft eens gezegd:
"Een reis van 1000 kilometer moet beginnen met EEN stap."

De medewerkers van de werkgroep "Gesprekken van Mens tot Mens" staan klaar. Dus: Zet die eerste stap. De rest volgt dan vanzelf.