Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse werkt niet mee aan nieuwe UMTS masten

31 augustus 2006

Het college van B&W heeft besloten om de intrekking van de bouwvergunning voor een UMTS-mast van KPN bij de Sterrenwacht te handhaven. Bovendien zullen twee lopende aanvragen voor UMTS-masten worden geweigerd.

Verder zal in de toekomst nieuwe aanvragen voor UMTS-masten met grote terughoudendheid worden behandeld. Het college geeft hiermee gehoor aan een motie van de gemeenteraad die op 6 juli 2006 is aangenomen.

De gemeente heeft dit besluit genomen omdat niet duidelijk is wat de gezondheidsrisico's zijn voor de lange termijn. Het veelbesproken Zwitsers onderzoek geeft alleen maar uitsluitsel over blootstelling aan straling over een zeer korte periode. De maatschappelijk onrust over UMTS-straling is in Spijkenisse groot.

Dit besluit gaat alleen maar over masten waar een bouwvergunning voor is vereist. Zenders die zijn geplaatst op masten korter dan 5 meter zijn vergunningsvrij en daar heeft de gemeente geen invloed op. Veel van die masten zijn door de verschillende providers inmiddels geplaatst op hoge gebouwen. In Spijkenisse zijn nu bijna dertig UMTS-zenders die zijn verspreid over de hele stad.