Gemeente De Ronde Venen


Start nieuw wijkplan uitgesteld

Gezien de toekomstige ontwikkelingen in een aantal wijken heeft het college van B&W besloten dat de start van een volgend wijkplan wordt uitgesteld. De komende tijd wordt ingezet op de verdere ontwikkeling en bewaking van de uitvoering van bestaande wijkplannen en positionering van de wijkcomités.

Binnenkort wordt het zesde wijkplan (De Hoef) aan het college voor vaststelling aangeboden. Daarmee zijn 6 wijkplannen gemaakt. Voor 5 wijken moeten nog wijkplannen worden gemaakt. Er wordt nog geen keuze gemaakt voor welke wijk vervolgens een wijkplan wordt opgesteld. De keuze voor een wijk wordt vooral bepaald door de mogelijkheden om mee te liften met voorgenomen groot onderhoud of vastgestelde ingrepen in de infrastructuur. Hierdoor ontstaat de situatie om meer te doen met het zelfde geld en daarbij ideeën van de inwoners betrekken. Zij kunnen meedenken en het resultaat kan al snel zichtbaar worden gemaakt.

De factoren voor de resterende wijken:

Veenzijde

Er is een woonvisie gemaakt die grote consequenties heeft voor de ruimtelijke invulling en het gebruik. De inwoners zijn op de hoogte en willen zekerheid voordat er over een wijkplan wordt gesproken.

Zuiderwaard/Westerheul

Voor Zuiderwaard is een woonvisie in ontwikkeling. De visie is gereed voor het besluitvormingstraject eind 2006. Daarna komt er gaandeweg zekerheid over de haalbaarheid van de meegenomen onderdelen. Voor Westerheul is enige jaren geleden een renovatie uitgevoerd van de inrichting van de buitenruimte, één en ander in overleg met de inwoners.

Waverveen e.o.

In verband met de natuurontwikkeling voor het buitengebied van Waverveen is het momenteel voor de inwoners onzeker hoe de toekomst van het gebied eruit zal zien.

Twistvlied

Enige jaren geleden zijn al forse ingrepen uitgevoerd in de inrichting van de openbare buitenruimte.

Molenland

Molenland is enige jaren geleden nog ingrijpend aangepakt op het terrein van inrichting van de woonomgeving.

Inwoners die betrokken worden bij beleidsvorming moeten zicht hebben op realiseerbare plannen en niet teveel worden geremd door grote financiële beperkingen of onzekerheden over de besluitvorming op bestuurlijk/politiek niveau.

Het samenwerken met inwoners en belanghebbenden bij een wijkplan is ook (in aangepaste vorm) toepasbaar bij andere projecten. De komende tijd zal deze expertise worden ingezet op concrete projecten. Daarnaast zal extra aandacht worden besteed aan de voortgang van de uitvoering van bestaande wijkplannen en de positionering van de wijkcomités.