KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-9-2006

WK 470 - Marcelien de Koning en Lobke Berkhout verstevigen kopppositie in klassement

Bij windkracht 2-3 zijn vandaag twee races gevaren door de olympische 470 teams in de strijd om de wereldtitel. De regerend wereldkampioenen hebben de leiding weer in handen. De broers Sven en Kalle Coster hadden een minder goede dag en zijn gezakt van een derde plaats naar een zevende plaats in het klassement.
Beide teams varen morgen de Medal Race, waarin de top tien van het klassement strijd om de podiumplaatsen.

470-dames
Na de dramatisch verlopen dag van gisteren hebben Marcelien en Lobke vandaag keihard teruggeslagen. Zoals bijna altijd gingen zij als eerste het water op om wind (6-9 knopen, 2 a 3 bft) en stroom te checken. Wetende dat zij zich vandaag geen misstap konden veroorloven werd de wedstrijd minutieus voorbereid. Na een scherpe start konden de dames gebruikmakend van hun goede snelheid zich snel vrij varen. "Dan tellen de urenlange snelheidstrainingen die we dag in dag uit met de trainer Daniel Smith hebben gedaan", zei Marcelien na afloop. "Vooral de hoogte aan de wind was heel nuttig, omdat één kant duidelijk favoriet was en het dan belangrijk is dat je niet in de vuile wind komt en naar de ongunstige kant weg moet klappen". Dit leidde tot een mooie dag waarbij de dames twee keer voorin voeren. Omdat de naaste concurrenten veel punten opliepen hebben Marcelien en Lobke de leiding weer terug in handen. Morgen rest alleen de medal race. De beste tien van het klassement varen dan om dubbele punten. In principe kan een medaile de dames al niet meer ontgaan omdat de nummer 4 op meer dan 18 punten staat (het maximale verschil tussen de laatste en eerste plaats in de medalrace). Het zal morgen dus een heel spannende dag worden. Voor het goud moet met twee Japanse teams worden afgerekend, die respectievelijk op 5 en 14 punten achterstand staan. De medal race start om 13.30 uur Chinese tijd, 07.30 uur Nederlandse tijd.

470-heren
De broers Coster hadden een minder goede dag. Bij de start van de eerste race belandden ze in de luwte van het grote startschip, waardoor ze niet op het startschot op de lijn konden zijn. Een slag naar de favoriete rechterkant werd door alle vuile wind van de andere boten onmogelijk. Er werd nog een keurige inhaalrace gevaren maar de 17e plaats bleek uiteindelijk het hoogst haalbare. De laatse race zou met een 25e plaats uiteindelijk hun aftrekwedstrijd worden. Die wordt dus niet meegenomen in het totaal. Sven en Kalle Coster plaatsten zich wel voor de Medalrace en staan nu 7e in het klassement. In het gunstigste geval zouden zij nog brons kunnen winnen.

Uitslagen 470 dames, stand na twaalf races Uitslagen 470 heren, stand na twaalf races,

1. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (Ned), 63 pts 1. Nathan Wilmot/Malcom Page (Aus), 55 pts

2. Ai Kondo/Naoko Kamata (Jpn), 68 pts 2. Nic Asher/Elliot Willis (Gbr) 56 pts

3. Yoshisato Yuka/Okuma Noriko (Jpn), 7 pts 3. Gideon Kliger/Udi Gal (Isr), 67 pts
7. Sven en Kalle Coster, (Ned) 83 pts

Internetadres: www.sailing.org
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl