Gemeente Stein


Leefbaarheidsonderzoek Berg aan de Maas
12-09-2006

Uit de gehouden schriftelijke enquête onder de inwoners van Berg aan de Maas, inclusief Nattenhoven is een analyse opgemaakt van de voornaamste aandacht- en knelpunten. Hieruit zijn de voornaamste items geselecteerd om als gespreksonderwerp te dienen tijdens de informatieavond van Berg aan de Maas.
Tijdens deze avond wordt een bevestiging gevraagd van de uitkomst van de enquête. In een later stadium zal het gaan om potenties en kansen tot verbetering.

De gesprekspunten zijn:


1. verkeers(on) veiligheid, openbaar vervoer en parkeren
2. criminaliteit (onveiligheid)

3. verloedering van de leefomgeving

4. meer invloed van de burgers

De avond vindt plaats op dinsdag 19 september aanstaande om 19.30 uur en wordt gehouden in het Multifunctioneel Centrum. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur.
Degene die van plan zijn de avond te bezoeken worden verzocht zich van de te voren telefonisch aan te melden bij de telefoniste of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Berg. De aangemelde personen krijgen de analyse van Berg aan de Maas tijdig per post bezorgd.

In dit artikel wordt onderwerpgewijs ingegaan op de voornaamste conclusies. In de onderdelen is steeds een vergelijking gemaakt met de andere onderzochte regionale kernen.

Buurtbeleving
De bewoners van Berg aan de Maas waarderen hun woon- en leefomgeving met een voldoende rapportcijfer, namelijk 6,8. Vergeleken met het gemiddelde van de regio valt het cijfer echter onder het gemiddelde. Overigens vinden de meeste bewoners, 67%, het prettig wonen in Berg aan de Maas, 22% vindt het zelfs zeer prettig wonen in het dorp. Een kwart van de bevolking vindt dat de buurt het afgelopen jaar achteruit is gegaan. De meeste mensen vinden dat die ontwikkeling gelijk is gebleven.
De overgrote meerderheid van de burgers (89%) geeft aan zich medeverantwoordelijk te voelen voor de leefbaarheid in de buurt en 28% is bij het verbeteren daarvan zelf actief.
Van de inwoners is 29% op de hoogte van het bestaan van een buurtbewonersorganisatie. Hiervan voelt 61% zich voldoende vertegenwoordigd.

Woonklimaat
De inwoners van Berg aan de Maas zijn tevreden over hun woning, waarin ze wonen. Dit is ten opzichte van de regio bovengemiddeld. 66% wenst binnen 2 jaar niet te verhuizen. De meeste bewoners geven aan graag in Stein te blijven wonen: 14% in de eigen buurt, 27% elders in de woonplaats en 5% in het centrum van de gemeente. Ook geven veel bewoners aan (30%) elders in Limburg te willen wonen. Van de inwoners uit Berg aan de Maas vindt 58% dat er overlast door geluid, stank of anders (zoals zwerfvuil, afval op straat, hondenpoep of onkruid op straat) is.

Sociaal klimaat
Het gemeenschapsgevoel in Berg aan de Maas is in vergelijking met de andere kernen in de regio gemiddeld. 67% van de inwoners geeft aan zich thuis te voelen bij de mensen in de buurt. Een ruime meerderheid van de bewoners, 64%, geeft aan gehecht te zijn aan Berg aan de Maas.

In Berg is 51% van de ondervraagde bewoners actief als vrijwilliger bij een vereniging, de kerk, in de politiek of in zorg- en hulpverlening. Bij de meesten (48%) is sprake van meermalen sociaal contact of ontmoeting per week, zowel buitenshuis als binnenhuis. In vergelijking met de andere 7 kernen en het regiogemiddelde is deze score echter vrij laag te noemen.

Veiligheid
Een bovengemiddeld percentage inwoners van Berg aan de Maas voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt, vooral s avonds. Opvallend vaak wordt door bewoners aangegeven, dat om die reden bepaalde plekken in de buurt worden gemeden.

De verkeerssituatie scoort in vergelijking met die van de andere kernen uit de regio laag.
Op alle items (verkeersdrukte, snelheid, parkeergelegenheid, trottoirs en voetpaden, oversteekplaatsen, veiligheid schoolroutes, fietsvoorzieningen, busverbindingen en voorrangsregelingen) scoort Berg lager dan het gemiddelde wat betreft de tevredenheid hierover. Het meest ontevreden is men over de verkeerssnelheid en fietsvoorzieningen.

Het aantal strafbare feiten en delicten wijken echter weer in positieve zin af van het gemiddelde. Opvallend daarbij is wel dat het aantal geweldsmisdrijven per 1000 inwoners in Berg (veel) hoger is dan het regiogemiddelde.

Voorzieningenniveau
Men is in Berg aan de Maas redelijk tevreden over de voorzieningen in de buurt. Hoog scoren hier de tevredenheid over straatverlichting, basisonderwijs en buurt/ gemeenschapshuizen. Het minst tevreden is men over speelmogelijkheden voor kinderen en jeugdvoorzieningen.

De mening over de gemeente
De gemeente Stein als woonplaats wordt door hen gewaardeerd met een rapportcijfer van 6,3. Meer dan de helft van de bewoners (59%) geeft aan dat Stein in het afgelopen jaar als gemeente niet voor- of achteruit is gegaan.
80% van de inwoners van Berg is tevreden, dan wel neutraal over het gemeentebestuur.

De bewoners van Berg aan de Maas wijken met hun instemming op enkele uitspraken nogal af van het gemiddelde, in positieve zin. Het betreft vooral de stellingen:
het gemeentebestuur is er tot nu toe in geslaagd enkele belangrijke problemen op te lossen en het belastinggeld wordt in mijn gemeente over het algemeen goed besteed.
Volgens 72% van de bewoners houdt de gemeente bij het nemen van beslissingen onvoldoende rekening met de wensen van de bevolking. Suggesties voor mogelijkheden die meer benut kunnen worden door de gemeente om inwoners meer invloed te laten uitoefenen zijn volgens hen enquêtes, diverse manieren van inspraak, de buurtraad/dorpsraad betrekken, het spreekuur van wethouders en referenda.