Ingezonden persbericht


Biologisch nieuws september 2006

BIOLOGISCH GROENTESAP UIT "AFVALSTROOM" GERED

Wageningen Universiteit startte onlangs het project "Groentereststromen naar biosap". Het gaat hierbij om onderzoek naar het gebruik van groentereststromen uit de biologische sector voor de productie van groentesappen. Snijresten, spoelresten en uitgesorteerde groenten kunnen vaak prima gebruikt worden voor hoogwaardige groentesappen. Deze sappen zijn met name op de Duitse markt erg populair. Het project maakt deel uit van het co- innovatieprogramma Biologische afzetketens. HAS Kennis Transfer, Provalor en Green Organics zijn hierbij project-partners.

In de groente- en aardappelverwerkende industrie komt gemiddeld circa 15% van het totale productiegewicht vrij als reststromen. Bij het verwerken van biologische producten ligt dit percentage meestal nog hoger als gevolg van minder uniformiteit. Het benutten van reststromen voor hoogwaardige gebruik als groentesap levert een verbetering van het financiële rendement van de biologische keten. Bovendien verkleint het de hoeveelheid groenten die als laagwaardig veevoer afgezet, of als afval verwerkt moet worden.

Het project "Groentereststromen naar biosap" is onlangs gestart en heeft een looptijd van anderhalf jaar. De doelstelling is dat jaarlijks minstens 750 ton biologische groentereststromen hoogwaardig zullen worden verwerkt.

HidDe Oenema ----> www.biologisch.nl
Publiciteitscentrum Biologische Voeding

Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
Email info@biologisch.nl
Tel. 0317-415.515