Gemeente Tilburg

Datum
12 september 2006

Enquête Veilige School

(Sociale) veiligheid op scholen in kaart gebracht

Deze week ontvangen ruim 7100 leerlingen en 2900 docenten en ondersteunend personeel van alle scholen voor voortgezet -,voortgezet speciaal - en voorbereidend middelbaar onderwijs een schriftelijke enquête over de veiligheid op school. Met deze enquête wil de stuurgroep Veilige School de beleving van de (sociale) veiligheid op en rond scholen meten. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs en Jeugdbeleid: "Als leerling doe je er natuurlijk alles aan om goede resultaten te behalen. Met als uiteindelijk doel een diploma. Om dat doel te bereiken is het belangrijk dat jongeren zich veilig voelen op school. In een veilige omgeving kunnen zij zich veel beter concentreren. Via deze enquête willen we achterhalen of leerlingen zich ook daadwerkelijk veilig voelen op school en wat de redenen zijn als dat niet het geval is, bijvoorbeeld omdat ze gepest of bedreigd worden".

Stuurgroep Veilige School
De veiligheid op en rond scholen krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. In Tilburg, Goirle en Oisterwijk werkt een Stuurgroep Veilige School, bestaande uit vertegenwoordigers van de scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs en voorbereidend middelbaar onderwijs in de regio, het Openbaar Ministerie, de politie West en Midden Brabant, bureau Halt Brabant Centraal en de gemeenten. Zij hebben samen afspraken gemaakt over de veiligheid in en rond een school, die de scholen vervolgens in schoolveiligheidsplannen hebben opgenomen.

Nulmeting

Om te kunnen beoordelen of de maatregelen uit een schoolveiligheidsplan effectief zijn, wil de stuurgroep via een nulmeting de huidige beleving van de (sociale) veiligheid vaststellen. Daarnaast wil de stuurgroep weten of de samenwerking tussen politie, justitie, de scholen en de gemeenten vruchten afwerpt. Deelnemers kunnen de ingevulde enquête via de retourenvelop tot uiterlijk 2 oktober aanstaande inzenden. Het is de bedoeling om het onderzoek in de komende jaren te herhalen. Op die manier kan de stuurgroep verbeteringen of verslechteringen in beeld brengen en nieuwe trends waarnemen, waarop weer nieuw beleid kan worden ontwikkeld.

Voor de pers:
Esy Hoek, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 35; Theun van den Boer, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 19.


---- --